Tørken i 2018 var hård for store dele af naturen - herunder også juletræerne. Emil Fabricius Poulsen, der er skovfoged hos Skovdyrkerforeningen Vestjylland, giver en status på de danske juletræer.

- Generelt har vi haft en god vækstsæson i Danmark. Træerne har haft tilpas med vand og varme denne sommer, så de er vokset og står rigtig godt ude i kulturen i øjeblikket. Så det er heldigvis gået, som vi havde forventet og håbet på, fortæller Emil Fabricius Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge skovfogeden tabte mange af træerne nåle efter tørken, hvilket er permanente skader.

- Der er stadig nogle eftervirkninger, men det slår mindre igennem i år, end det gjorde sidste år. Hvis vi ser på en kultur, der har været tørkeramt, er mange af skaderne blevet dækket, fordi de har haft en god vækstsæson i år. Derfor ses skaderne ikke længere så tydeligt, siger Emil Fabricius Poulsen, der beretter om, at det dog ikke er alle steder i landet, hvor vejret har været ligeså optimalt for træerne, som det har været i det vestjyske.

- Der har været nogle kulturer på Fyn, som ikke har fået så meget vand som i Vestjylland. De har det derfor ikke helt så godt, siger den vestjyske skovfoged.

Robuste træer

Den primære produktion af juletræer i Danmark er af arten Nordmannsgran, hvilket er en fordel, da arten ikke er nær så følsom overfor tørke som eksempelvis nichearten Nobilis.

- Juletræer er jo generelt ret robuste og tålsomme overfor tørke. Der var derfor ikke mange af de ældre træer, der døde af det, og de fleste var stadig salgbare. Den måde, træerne reagerede på var, at de smed nogle af de nåle, der sidder helt inde ved stammen, fortæller Emil Fabricius Poulsen, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var til gengæld mange af de helt unge træer, der gik ud. De havde ikke nået at udbygge sit rodnet og sætte sig godt fast, så de kunne ikke optage særlig meget vand. Derfor har der været en del nye efterplantninger på de steder, hvor de unge kulturer var gået helt ud.

Det rette vejr

Emil Fabricius Poulsen kender til flere juletræsproducenter, der nu vil handle anderledes end tidligere, hvis en tørke rammer igen i fremtiden.

- Flere vil til at bruge vandingsmaskinen, hvis tørkeindekset rammer 7. Det er enormt vigtigt at komme i gang, inden skaden er sket. For hvis skaden først er kommet, er det ikke til at rette op på igen, siger Emil Fabricius Poulsen.

Udover at sørge for at få vandet, hvis tørken rammer, fortæller skovfogeden også, at det er vigtigt at holde kulturen ren for ukrudt, så det ikke "stjæler" vandet. Derudover er det bare om at krydse fingre for det rette vejr for træerne.