Landbrugsstyrelsen har netop offentliggjort udpegningskortet, der viser, hvor lodsejere potentielt kan søge tilskud til at etablere minivådområder under næste ansøgningsrunde, der åbner igen i februar 2020.

Et minivådområde skal placeres rigtigt for at opnå den optimale effekt. På kortet kan man se, hvor der er så stor potentiel effekt, at man har mulighed for at placere et minivådområde, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil man anlægge et minivådområde på areal udpeget til kommunalt vådområde?

Det er Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug under Aarhus Universitet, der har leveret datagrundlaget til udpegningskortet til Landbrugsstyrelsen. På kortet er arealer, som er er klassificeret som opland til lavbund i ådal, som udgangspunkt reserveret til de større, kommunale vådområdeprojekter. Disse arealer fremgår i vores udpegningskort som:

- Betinget egnet (lysegrøn)

- Betinget potentielt egnet (lysegul)

- Betinget potentielt egnet, drænet (lyseblå)

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis du som lodsejer ønsker at søge om tilskud til at etablere et minivådområde i 2020 på et areal, der er markeret som 'betinget egnet', 'betinget potentielt egnet' eller 'betinget potentielt egnet, drænet' i vores udpegningskort, kan du lige nu anmode din kommune om, at de frigiver arealet, skriver styrelsen.

- Det er nu, du eller din oplandskonsulent kan anmode den respektive kommune om at frigive arealet. For at frigive arealet, skal kommunen senest 8. november 2019 sende en anmodning til Landbrugsstyrelsen. Derfor anbefaler vi, at du hurtigst muligt sender din anmodning til din respektive kommune, så kommunen har tid til at vurdere din sag. Det er kommunen, der vurderer, om et minivådområde vil være et bedre virkemiddel på det specifikke areal end et stort vådområde.

Ansøgningsrunden 2020

- Det er en god idé at gå i gang med at planlægge din ansøgning allerede nu, hvis du overvejer at søge om tilskud til etablering af et minivådområde i ansøgningsrunden 2020. Du skal være opmærksom på, at der er nogle betingelser, du skal opfylde for at kunne søge om tilskud. Hvorvidt et område er egnet til et minivådområde kræver altid viden om de lokale dræningsforhold. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at tage prøver af drænvandet, så det er en god ide at komme i gang i god tid, skriver Landbrugsstyrelsen.

Bemærk at udpegningskortet er sendt i høring og der tages derfor forbehold for mindre ændringer.

Næste ansøgningsrunde forventes at åbne i februar 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørg en oplandskonsulent

- Du kan få gratis hjælp til at søge om tilskud til etablering af et minivådområder hos oplandskonsulenterne. Hvis du ikke allerede er i kontakt med en oplandskonsulent, er det en god idé at kontakte en oplandskonsulent allerede nu, skriver styrelsen.

Kontakt en oplandskonsulent på oplandskonsulenterne.dk.