Når AKS, Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland i Toftlund, laver kartoffelmel, fremstilles der samtidig biproduktet protamylasse. Protamylasse er kartoflens frugtsaft, som inddampes og opkoncentreres til en letflydende væske.

- Kartoflens frugtsaft indeholder naturligt en stor del kali. Men den indeholder også fosfor, magnesium og svovl på vandopløselig form, samt en mindre del kvælstof, forklarer Bjarne Thisgaard, der er agrochef hos AKS.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det gør protamylasse til en alsidig, klorfattig gødning, som finder vej ind i stadig flere landmænds gødningsplaner, skriver AKS i en pressemeddelelse.

En af de erfarne brugere af protamylasse er Peter Thyssen, der bor på gården Gravlund fire km vest for Toftlund. Sammen med sønnen Karsten driver han cirka 700 hektar blandet planteavl, og han har brugt protamylasse siden AKS begyndte at fremstille det i 2009,skriver AKS.

- Vi har lavet en kort video, hvor Peter Thyssen fortæller om, hvordan de har valgt at bruge protamylasse ved at blande det i svinegylle. De får protamylasse leveret direkte i deres gylletanke, og de har opnået gode resultater ved netop at supplere gyllens lave kali-indhold med protamylassens høje andel af kali, siger Bjarne Thisgaard.

Andre landmænd vælger at få AKS til at levere og udbringe protamylasse direkte på marken. Det bliver gjort med præcisionsudbringning i op til 36 meter bredde.

Protamylasse er et naturligt biprodukt fra produktionen af kartoffelmel, og det bliver fremstillet lokalt. Protamylasse er også godkendt til brug i økologisk planteavl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videoen om Peter Thyssens erfaringer med protamylasse kan ses på AKS' hjemmeside, hvor man også kan læse mere om protamylasse og indholdet af næringsstoffer.