Tillid.

Det var i høj grad nøgleordet for statsminister Mette Frederiksens åbningstale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Statsministeren erklærede selv, at hendes tale var anderledes.

- Jeg vil lede landet med en klar ambition for Danmark. Derfor er min tale i dag ikke så klassisk endda. Jeg kommer ikke til at liste alt det op, der står i lovprogrammet. Men jeg vil sætte en retning, lød det fra talerstolen.

Hilsen til erhvervet

Og selvom flere har kritiseret talen for ikke at være konkret nok, så har Landbrug og Fødevarer alligevel ros til Mette Frederiksen.

- Ros til statsministeren for fokus i talen på at dansk økonomi hviler på arbejdspladser og eksport, og på at vi har turdet satse på danske styrkepositioner, hvilket vi jo bestemt må sige fødevareerhvervet er, siger direktør Anne Arhnung til Maskinbladet.

Hun henviser til det stykke i talen, hvor statsministeren omtalte den kommende klimaplan, der skal være udarbejdet inden jul og herefter nævnte, hvor Danmark går foran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dansk økonomi hviler på gode arbejdspladser og vigtig eksport. Det er resultatet af et fremsynet erhvervsliv og dygtige medarbejdere. Men det er også et resultat af aktive politiske beslutninger, hvor vi har turdet satse på danske styrkepositioner. I dag eksporterer vi for milliarder i miljø-, vand-, energi- og klimateknologi, lød det fra statsministeren, der herefter kom med et løfte:

- Regeringen vil til næste år bruge en milliard kroner mere på grøn forskning, sagde Mette Frederiksen.

Mere grøn forskning er godt

Og det er positivt for erhvervet, mener Anne Arhnung.

- Vi hæfter os ved meldingen om, at regeringen vil have øje for arbejdspladser og vækst i den grønne dagsorden, samt ved udmeldingen om nye investeringer i grøn forskning. Det er godt for erhvervet, og det er der brug for ikke mindst på klimaområdet, siger hun.

Men hos Landbrug og Fødevarer holder man vejret lidt endnu. For det er i morgen, onsdag, at regeringens finanslovsforslag fremlægges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser frem til at høre hvad der konkret spilles ud med i morgen, siger hun.

Du kan læse hele statsministerens åbningstale her.