Byggebranchen er en branche med store udsving. Det måtte Gråkjær sande ifølge sidste års regnskab. Et minus på 30 millioner kroner blev det til i det 45 år gamle byggefirma.

- På godt jysk er det da træls, at vi ikke tjente penge på det arbejde, vi udførte sidste år, men det har vi dog gjort på langt de fleste byggesager. De sager, der har givet os tømmermænd, har vi taget konsekvensen af og er videre nu, siger administrerende direktør John Gråkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktøren henviser til firmaets satsning på landbaserede fiskeopdrætsanlæg. Afdelingen, som er opbygget over en årrække, er i dag omstillet til at have fokus på konceptudvikling og projektering.

- Det var et sats at tro på fiskeopdræt på land ? lige nu. Der er stor interesse for fisk som fremtidens fødevarer. Vi er dog for tidligt ude. Jeg er sikker på, at der vil være muligheder for at tjene store penge på landbaseret fiskeopdræt i fremtiden, forudsiger John Gråkjær.

Gråkjær har projekteret landbaserede fiskeopdrætsanlæg så langt væk som Norge, Dubai og Sydafrika. Der er tale om projekter til 200-300 millioner kroner, som mangler den endelige finansiering. Dette har dog taget meget længere tid end forventet, og derfor er konsekvensen taget ved at justere og omplacere medarbejdere i organisationen.

Tørke i landbrugets økonomi

Sommeren 2018 gav mange landmænd en katastrofal høst, hvilket har kunnet mærkes i Gråkjærs landbrugsafdeling. Konkurser og manglende finansiering af projekter samt lave afregningspriser gav udfordringer for hele landbrugsbranchen. Høsten 2019 og de nu forbedrede afregningspriser har dog været godt for dansk landbrug, så det giver grund til optimisme for såvel salg, omsætning og resultat i Gråkjær Landbrug, skriver virskomheden i pressemeddelelsen.

Det boligbyggeboom, der er foregået i de danske storbyer, har Gråkjær Erhverv været en del af. Lige nu opfører erhvervsafdelingen en række projekter inden for lager og produktion, domiciler og boliger. Blandt de mere specielle projekter er verdens største gokarthal på Sjælland. De tyske og norske afdelinger af Gråkjær-koncernen opfører i dag også projekter inden for erhvervssegmentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser positivt på fremtiden

Den 1. januar 2019 satte John Gråkjær sig selv i direktørstolen igen. Det betyder, at han har brugt foråret på at gennemgå hvert enkelt byggeprojekt for at sikre, at firmaet optimerer på alle områder. Der er i regnskabsåret 2019/20 reduceret i de faste kapacitetsomkostninger med 25 millioner kroner. John Gråkjær har desuden indskudt 25 millioner kroner i firmaet, hvilket betyder, at virksomheden fortsat besidder en stærk egenkapital og en høj soliditet.

- Vi har en velsmurt organisation, der er klar til at opføre optimale byggeprojekter for kunder i såvel Danmark som Norge og Tyskland, lyder meldingen fra John Gråkjær.

- Medarbejderne er dygtige og kompetente, så vores værdier "troværdighed og ekspertise" er, og har hele tiden været, det vi arbejder efter. Vi har fået en god start på det nye regnskabsår med overskud de første måneder og en positiv udvikling i ordrebeholdningen i såvel erhvervs- som i landbrugsafdelingen, slutter firmaets direktør.