Sprøjtespecialist firmaet Brdr. Toft har fået import af hollandske tågesprøjter med op til 99,7% afdriftsreduktion.

Stigende interesse og nye krav til afdriftsgodkendt udstyr har fået Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten A/S med base i Sabro ved Århus, til at vende blikket mod Holland, hvor sprøjteproducenten KWH Holland bygger tågesprøjter med høj afdriftsreduktion, skriver Brdr. Toft i en pressemeddelelse.

- Allerede tilbage i 2009 fik KWH godkendelse i Holland for op til 99,7% afdriftsreduktion på firmaets dengang nye 3 rækkede sprøjte 3R2 til kernefrugt, udtaler sprøjteekspert Finn Søndergaard fra Brdr. Toft-Sprøjtespecialisten, og fortsætter:

- Senere er også firmaets en-rækkede Mistral tværstrømssprøjte foruden 3R2 optaget på listen, og også på den tyske JKI liste, hvilket samtidig giver en godkendelse for op til 95% afdriftsreduktion i Danmark og Sverige.

Der er stor fokus på at mindske tabet til omgivelserne og få størst mulig effekt af de udbragte planteværnsmidler, uanset om de er økologiske eller konventionelle.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

KWH Holland er førende indenfor effektiv sprøjtning af bl.a. kernefrugt og firmaets Mistral og 3R2 sprøjter er kendetegnet ved utrolig høje effektivitet med høj indtrængning og meget stor dækning af afgrøden samtidig med, at den målrettede sprøjtning giver mindre afdrift. Høj effektivitet og mindre tab til omgivelserne, giver ikke kun bedre afgrøder og mindre miljøpåvirkning, men er også godt for økonomien.

Mange erfaringer og talrige forsøg i bl.a. Holland og Tyskland bekræfter KWH sprøjternes kvaliteter. Også i Skandinavien kører enkelte KWH sprøjter gennem flere år med succesfuldt resultat.

Moderne produktion

KWH Holland blev grundlagt i 1946 som "Wervelwind Holland". I 1955 købte man Kiekens-Dekker lav volume system, og siden har firmaet kaldt sig KWH Holland, og har gennem årene udviklet mange spændende løsninger, blandt andet i 1970 en tower sprøjte til kernefrugt, skriver Brdr. Toft i pressemeddelelsen. I 2007 udviklede man 3R2 flerrække sprøjten med meget høj effektivt, lavt støjniveau og lav afdriftsniveau samt et lavt kraftforbrug.

Året efter fulgte udviklingen af VLOS, et elektronisk system til automatisk tilpasning af sprøjtesystemet afhængig af vindretning og -hastighed, hvilket er et vigtigt element i effektiv sprøjtning og afdriftsreduktion.

Fabrikken benytter sig af et modulopbygget koncept således, at man kan ved hjælp af 3D CAD teknologi kan skræddersy maskinen ud fra en række standard komponenter. Robotsvejsning og anden avanceret proces teknologi indgår i maskinparken på den hollandske fabrik, og borger for produkter af høj kvalitet.

Ivo Appel fra den hollandske sprøjteproducent ser frem til at få en skandinavisk salgs- og serviceorganisation med stor erfaring indenfor sprøjteteknik.

- Vi har enkelte sprøjter kørende i Skandinavien i forvejen. Disse er hidtil serviceret fra Holland, men det er en klar forbedring af servicen at have en sprøjtespecialist som Brdr. Toft tæt på kunderne, udtaler Ivo Appel.

Ny Recycle-sprøjte

Seneste udviklingsprojekt fra KWH er en ny serie af sprøjtecomputere samt en ny enhed til opsamling af den sprøjtevæske, der måtte passere gennem afgrøden, en såkaldt Recycle-sprøjteteknik. Tab til omgivelserne har stor fokus generelt og specielt med tågesprøjter.

KWH's tværsstrøm sprøjtekoncept er utrolig effektivt til at afsætte midlerne, hvor de er tiltænkt, så behovet for opsamling er mindre med KWH sprøjter, end andre sprøjtetyper, skriver Brdr. Toft i pressemeddelelsen.

De foreløbige tests af det nye sprøjtesystem bekræfter netop dette, idet der er mindre at opsamle end man har set ved andre fabrikater.

- Det bliver spændende at følge tests af det nye system, siger Finn Søndergaard, og glæder sig til at udbrede kendskabet til KWH Hollands sprøjteteknik blandt skandinaviske frugtavlere og andre med behov for effektiv tågesprøjteteknik.