Abonnementsartikel

Fremstilling og salg af trailer- og liftsprøjter har bygget Lindus Maskinhandel op, men i dag og fremover er det Western-vognene, der trækker læsset.

Lindus Maskinhandel er oprindeligt kendt for sine trailer- og liftsprøjter. I mere end 40 år har virksomheden opbygget en kundekreds gennem først salg og siden også fremstilling af Lindus-sprøjter til planteavlere i hele Danmark samt Østeuropa.

Det begyndte i 1983, hvor virksomhedens stifter Jens Almar fik øje på de svenske kvalitetssprøjter og oprettede en forhandling af dem i Danmark. I 1994 købte han rettighederne til mærket og flyttede produktionen til Mariager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2007 blev marksprøjterne suppleret med salg af Western-vogne, som er britisk/litauiske landbrugs- og entreprenørvogne.

Det skulle vise sig at være et klogt træk at få vognene med i programmet, for det er i dag disse, der trækker cirka 75 procent af virksomhedens omsætning.

rich-media-2
Montør Hans Christensen er ved at klargøre en 24 meter bred Scan-sprøjte. Foto: Jess Ulrik Verge.

- Landbrugene vokser i størrelse, og det samme gør producenterne. Flere og flere køber selvkørende sprøjter, og udviklingsomkostningerne til nye modeller er enorme. Denne udvikling har vi måttet forholde os til, siger Jacob Almar, der i dag leder Lindus Maskinhandel i et glidende generationsskifte med sin far.

- Vi må også erkende, at produktion i Danmark er en svær størrelse, og at konkurrencen er benhård. Man skal vælge de kampe, der kan vindes, og der er heldigvis et godt marked for Western-vogne i Danmark, fortæller Jacob Almar.

Han skynder sig dog at tilføje, at virksomheden selvfølgelig fortsætter med at servicere og reparere sprøjter på samme niveau, som Lindus Maskinhandel er kendt for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tilbyder også at opgradere sprøjter med for eksempel GPS- og sensorteknologi, hvis dette kan betale sig for kunden, og vi gør også lidt i at renovere gamle Lindus-sprøjter.

Der er også fortsat sprøjter på programmet, men det er ikke salget af Lindusprøjter, der stør øverst på listen i årene fremover.

Det kan man faktisk konstatere ved selvsyn på virksomheden adresse mellem Mariager og Assens.

rich-media-4
En Lindus-bom har været mod et træ og skal nu rettes op. Det er der råd for hos Lindus Maskinhandel. Foto: Jess Ulrik Verge.

Bredt progam

De mange gule og grønne Western-vogne fylder godt op i landskabet. Her er der noget for øjet at kigge på og noget for støvlesnuderne at sparke på.

Lindus Maskinhandel sælger et bredt program af disse vogne til for eksempel maskinstationer og entreprenører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en del besøgende, der i første omgang kommer for at kigge. Senere kan det være de ringer for at spørge, hvornår vi kan levere en vogn. Og her er det vigtigt, at vi kan opfylde kundens ønske hurtigt. Derfor har vi en lagerkapacitet på cirka 10.000 kvadratmeter nogle kilometer herfra, siger Jacob Almar.

Som med Lindussprøjterne er far og søn opmærksomme på kvaliteten af de produkter, der føres, og det er ingen hemmelighed, at priserne på vognene fra Western da også er lidt i den høje ende af skalaen. Produkterne markedsføres på egenskaber som holdbarhed og styrke.

rich-media-6
Renoverede sprøjter er også på programmet hos Lindus Maskinhandel - som f.eks. denne Farm Sprayer. Foto: Jess Ulrik Verge.

Han fremhæver en af kreaturvognene som et godt eksempel på, hvor gennemtænkte og velbyggede produkterne er.

Vognen er bygget med henblik på at gøre dyrene så trygge som muligt under transporten. Dyr påvirkes af farver, og derfor består taget af en solgul presenning, mens siderne holdes i græsgrønne og jordbrune farver.

Gulvet er af blødt gummi, der er behageligt at træde på, og alle stænger, låse og beslag har bløde foringer. Dermed larmer de ikke under kørslen, eller når man åbner og lukker vognens låger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden kan undervognen sænkes hydraulisk, så dyrene ikke skal op og ned ad en rampe.

- Dyrevelfærd er jo noget, der ligger os alle på sinde, så jeg håber at disse vogne fortsat vil vinde frem i Danmark.

- I Sverige - hvor udviklingen er lidt længere fremme - ser vi, at kreaturvogne fra Western sidder på 60-70 procent af markedet, siger Jacob Almar.

Blandt de bedst sælgende vogne er halmvogne, kornvogne og entreprenørvogne, mens der også er en god udvikling i afsætningen af blok- og kreaturvogne.