På Landbrugsinfo er der mange gode råd til bekæmpelse af digital dermatitis. En af artiklerne har samlet nogle af de punkter, som har vist sig at være fællestræk for de besætninger, der har haft mere succes med bekæmpelsen end de fleste.

Det er særligt tre indsatser, som har givet betydelig effekt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1) Ugentlig forebyggelse og behandling.

2) Let at gå til opgaven - værktøjet på plads, let rengøring og fornuftige arbejdsstillinger.

3) Klovbehandlingsboks med en stor grad af automatik og fornuftige pladsforhold.

Især ugentlig forebyggelse og behandling gav ifølge Landbrugsinfo god effekt i besætningerne.

Som et eksempel fremhæves en besætning, som har haft succes med en fast ugentlig rutine, der omfatter fire grupper af køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1) Alle nykælvere siden sidste uge.

2) Alle køer 150 dage efter kælvning.

3) Alle køer 10?-14 dage før goldning.

4) Akutte tilfælde.

Alle klove bliver spulet, beskåret og tjekket for nydannelser og digital dermatitis. Der lægges forbinding, hvis det vurderes nødvendigt. Forbindingen fjernes efter tre dage, og de samme køer bliver tjekket i klovbehandlingsboksen ugen efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Landbrugsinfo vurderer mælkeproducenten, at indførelse af denne procedure har reduceret forekomsten af digital dermatitis fra 100 procent til 15 procent.

Forebyggelse

Men også forebyggelse har en effekt. Landbrugsinfo nævner hydratkalk i klovbade, som klovene vaskes i én gang ugentligt. Efter to dage ledes køerne igen igennem klovbad med hydratkalk. Begge gange er blandingsforholdet 25 kg hydratkalk pr. 200 liter vand. Med den rutine oplevede landmanden ifølge Landbrugsinfo, at der var sket et fald i antal køer med digital dermatitis fra 50 procent til 10-15 procent på fem år.

Værktøj i orden

Landbrugsinfo konstaterer desuden, at det er vigtigt, at værktøjet er i orden og til stede, og fælles for besætninger med succes var desuden en automatisk klovbeskæringsboks. Med den kan køerne løftes op i en tilpas arbejdshøjde, og der skal ikke bruges kræfter på at løfte benene.