Formanden for National Pig Association (NPA) Richard Lister har i et brev bedt den engelske landbrugsminister George Eustice udtale sig om det gældende trusselsniveau for den afrikanske svinepest ASF. Ministeren svarede: "Trusselsniveauet er i øjeblikket mellemhøjt, og det betyder, at et udbrud kan forventes inden for et år".

Eustice tilføjede, at Defra (det engelske ministerium for landbrug, miljø og fødevarer) og andre tilknyttede myndigheder arbejder sammen med den engelske grænsekontrol om at holde øje med udviklingen og standse ulovlig import. Et andet indsatsområde er at øge de rejsende opmærksomhed omkring riskoen for at bringe inficerede dyr ind i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen forventer, at et udbrud af ASF i England vil koste i området af 90 millioner pund. Dette skøn mener NPA er konservativt sat, ikke mindst set i lyset af, at den engelske svineeksport har en værdi på cirka 470 millioner pund om året.

NPA retter derfor en kritik mod regeringen for at tage for let på truslen fra ASF, der allerede har gjort indhug i asiatiske svinebesætninger.