Abonnementsartikel

Regnskabskonsulent Jørn Aarøe går på pension fra Sønderjysk Landboforening efter 43 år, hvor han har lavet regnskab og skat for landbrugskunder.

Hele Jørn Aarøes arbejdsliv har været koncentreret om landbrugskunder, regnskab og skatteretssager. Jørn Aarøe blev grebet af regnskab og skat helt tilbage i 1976, da han som ung blev ansat i landboforeningen Nørre Rangstrup Herreds Landboforening i Toftlund. Han er uddannet fra landbohøjskolen med speciale i kvægfodring, og ambitionen var dengang at arbejde med kvægrådgivning. Alligevel blev det regnskab og skatterådgivning, der kom til at fylde Jørns arbejdsliv.

Vedholdent har han kørt en del skattesager for kunderne og kæmpet deres ret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv der, hvor andre har sagt, at det ikke nytter noget. Den sag kan du ikke vinde. Så var jeg stædig og blev ved. Og ofte vandt jeg sagen og fik medhold. Jeg giver ikke så nemt op, fortæller Jørn Aarøe.

Vedholden skatteekspert

Jørn Aarøe kørte for eksempel en sag om kapitalafkast, hvor SLF fik medhold sammen med Seges, der gik med og kørte sagen som principsag. Kunden fik omkring 700.000 kroner tilbage i skat og fik godtgjort alle sagsomkostninger.

-Tingene lykkes tit, hvis man er vedholden nok. Det kendetegner sikkert mig som person: Stædig og vedholden - mit talent eller min dårligdom - alt efter, hvordan man ser på det, siger Jørn Aarøe og fortsætter: Jeg kørte personligt for nogle år siden en sag mod kommunen omkring mit sommerhus. Til sidst måtte mine børn sige, at nu skulle jeg stoppe, siger Jørn Aarøe med et smil.

Fortsætter på timebasis

I november i år har Aarøe endnu en sag for en kunde, der skal i Landsskatteretten. Om de vinder hele sagen eller kun dele af den, er Jørn Aarøe usikker på.

Jørn Aarøe går ikke på pension på fuld tid, men fortsætter på timebasis en periode endnu, hvor han fortsat vil lave regnskab og selvangivelser. Til stor glæde for såvel SLF som gamle kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gør livet værd at leve, når kunderne skriver en sms og siger, at de er glade for, at jeg fortsat vil hjælpe dem, siger Jørn Aarøe. Jeg har mange gode oplevelser med både kunder og kolleger, og kommer helt sikkert til at savne dem.

Der er sket mange forandringer indenfor rådgivning og landbrug i den tid, Jørn Aarøe har været beskæftiget, og særligt i forhold til regler og datoer, som landmændene skal huske og overholde. Udviklingen er gået helt skævt, mener Jørn Aarøe:

- Reglerne er blevet bureaukratiske og uoverskuelige. Der er regler om alt; efterafgrøder, gylletanke, støttemidler. Skatteloven har altid været kompliceret, men den bliver også værre og værre. Glemmer landmanden en dato, så er der urimelige sanktioner mod ham. Landmændene er blevet fagligt meget dygtigere i dag, men de kan ikke eller tør ikke gøre tingene selv, for det er for dyrt at træde ved siden af, siger Jørn Aarøe.

Aktiv fritid

Når 67-årige Jørn Aarøe trapper ned fra september, kommer han bestemt ikke til at kede sig. Den nye pensionisttilværelse er timet i forhold til, at jagtsæsonen går i gang. Så i september og oktober måned vil Jørn være at finde i skoven med sit gevær. Desuden er Jørn Aarøe en flittig kajakroer:

Når Jørn Aarøe stopper er der flere kolleger, der gradvis er klar til at tage over. 1. januar starter en ny skatteekspert hos SLF, nemlig Lone Hauge fra Seges.