Det er naturligt, at drægtige søer kan fare i totterne på hinanden, når de bliver lukket sammen, skriver LMO i en pressemeddelelse. Men lige så naturligt det er, lige så dyrt kan det også blive, da det kan føre til fysiske skader på søerne, som går ud over produktionen.
- I naturen lærer grisene social adfærd helt fra de er små. Det gør de ikke i staldene, og det forårsager magtkampe, som kan resultere i alt lige fra en lille ridse i sideflæsket til aflivninger eller deciderede dødsfald, siger Anders Peter Andersen, svinekonsulent hos LMO.
Ekstra foder
Men ifølge svinekonsulenten kan de voldsomme slagsmål undgås ganske nemt. For at distrahere søerne fra magtkampene kan der nemlig tilbydes ekstra foder de to første dage, hvor søerne er lukket sammen. Som alternativ kan der tilbydes ekstra halm eller wrap.
- Den øgende mængde foder gør, at grisene føler sig fuldstændig mætte, og de ser derfor ingen grund til at slås om foderet. Herefter er kampene kun for, at søerne finder den rette rangorden. Efter to dage har søerne naturligt fundet deres plads i flokken, og de mest voldsomme magtkampe er undgået, siger Anders Peter Andersen.
Færre skader
Ved at undgå de mest voldsomme magtkampe falder antallet af skader, og det betyder, at flere personaleressourcer bliver frigivet i forhold til behandling.
Anders Peter Andersen peger på, at risikoen for, at søen skal løbes igen eller helt afgår fra besætningen, mindskes. En omkostning, der nemt kan løbe op i mellem 2.000 kr. og 3.500 kr. med tanke på, at der vil mangle et kuld grise til salg.
- Derudover koster det både i medicin og arbejdstimer at passe en syg so. Og så er en syg so jo ikke lige så produktiv som en rask. Derudover vil det jo også kunne ses i de ledige sygestier, siger Anders Peter Andersen i pressemeddelelsen fra LMO.
Erfaring
Anders Peter Andersen fik idéen fra en af sine kunder, som havde forsøgt sig med at tildele ekstra foder. Og her var de ikke i tvivl om effekten.
- Landmanden kunne se en stor forskel og stod endda med tomme sygestier i sin stald. Det var tydeligt, at efter han implementerede idéen på sin bedrift, var der færre søer, som kom til skade ved sammenlukning, fortæller Anders Peter Andersen og råder derfor landmænd til at prøve det.
- Hvis det bliver en succes, øger det trivslen, og det kan potentielt spare en for mange udgifter til behandling af skader og eventuelle aflivninger, siger han.