sonsoreret-indhold

Konstante forandringer er noget, Niels Kristian Østergaard ligesom mange andre landmænd har skulle vænne sig til. Forandringer, som kræver investeringer i moderne teknologisk, avanceret udstyr for at følge med udviklingen og være på forkant med dem.

Niels Kristian Østergaard har oplevet mange forandringer siden han i 1988 overtog landbruget på Nykøbing Mors fra sin far. Dengang var der malkekøer på landbruget, og det blev drevet traditionelt indtil omkring årtusindeskiftet. Her kom der nye krav til staldene og desuden opstod muligheden for at frasælge noget af landarealet, der skulle bruges til en vindmøllepark.

I 2005 stod alt åbent. Malkekøerne var på vej ud, vindmøllerne blevet sat op, og Niels Kristian Østergaard skulle finde ud af, hvad han nu skulle satse på.

Hvis man ikke er med der, hvor udviklingen er, så bliver man efterladt. Det er en barsk verden, men sådan er det. Det er derfor rart at vide, at vi er på forkant med udviklingen med vores udstyr.

Niels Kristian Østergaard,

- En af mine kollegaer var blevet træt af at sprøjte. En dag spurgte jeg så, om jeg kunne komme til at sprøjte hos ham. Det kunne jeg godt, og det blev så min hovedbeskæftigelse frem til i dag, hvor jeg med mine to sønner sprøjter 4.000 hektar. Desuden laver vi en smule markarbejde for andre, hvor vi pløjer og sår, og så driver vi et lille landbrug ved siden af på 50 hektar. På den måde er vi lidt atypiske, siger han.

John Deere effekten fornægter sig ikke

Én ting er dog forblevet uændret igennem de mange år: den grønne maskinpark. Sådan har det været siden slutningen af 90'erne, hvor Niels Kristian Østergaards lokale forhandler begyndte at forhandle John Deere i stedet for New Holland.

Selvom John Deere nødvendigvis ikke var de billigste på markedet, blev han hurtigt glad for de nye, grønne maskiner, der har vist sig at være det mest rentable valg:

- Vi har aldrig fortrudt at have skiftet til John Deere, lyder det fra Niels Kristian Østergaard, der inden længe blev lidt af en John Deere fan:

- Jeg kunne godt blive lidt ræd, for John Deere har jo en eller anden indvirkning på folk, hvor man før man ser sig om går rundt i John Deere strømper og har malet sine spær i maskinhallen gule og grønne. Det sker bare på en eller anden mærkelig måde, siger han og smiler.

rich-media-1
Som ægte John Deere fan skal der selvfølgelig hænges lidt pynt op og spærrene i maskinhallen males gule og grønne.

Nyt kørehåndtag var afgørende

Den grønne vognpark har gennem tiden løbende været udskiftet for at kunne følge med udviklingen. Seneste opdatering af den skete i 2019, da Niels Kristian Østergaard efter Agromek var i dialog med Semler Agro om en ny John Deere traktor.

Det endte med, at han også udskiftede sin gamle sprøjte til en ny John Deere M740i.

- Det er egentlig atypisk for os både at købe ny traktor og sprøjte, men det var simpelthen, fordi vi blev så glade for det nye kørehåndtag, som også fungerer med sprøjten. Det levede fuldstændigt op til vores forventninger. Det tog sin tid for John Deere at få lavet det, men nu er det kommet, og det virker perfekt, siger han og fortsætter:

- Det er eksempelvis rigtig smart, at man kan flytte sprøjtens funktioner ned, så man kan styre den med højre hånd. Derudover er det også smart, at hver chauffør kan lave sin egen profil. På den måde kan man selv bestemme, hvilke ting, de forskellige knapper skal bruges til. Man vælger med få klik sin egen profil, og så virker alt, lige som man vil have det.

Integrationen mellem John Deere traktoren og sprøjten fungerer ifølge Niels Kristian Østergaard også godt:

- Jeg kan styre alt fra traktoren. Det er meget nemmere og sparer os tid. Vi kan også indkode sprøjtekort, så den selv fordeler mængden alt efter, hvor vi kører. Vi har leget lidt med det, og det er helt sikkert noget, vi skal til at bruge mere, nu hvor vi kan, fortæller han.

rich-media-2
John Deeres nye joystick var en af hovedårsagerne til, at Niels Krsitian Østergaard købte ny traktor i 2019.

5 års ekstra sikkerhed med PowerGard

I forbindelse med købet af den nye John Deere traktor fik Niels Kristian Østergaard også tegnet sig en 5 års service og vedligeholdelsesaftale, så han er dækket fuldt ind, hvis der skulle opstå tekniske problemer undervejs.

Selvom det er en ekstra udgift, mener Niels Kristian Østergaard, at pengene hurtigt spares ved en mere effektiv drift, og desuden er han sikret imod uforudsete udgifter:

- Det er rart at være sikret mod nedbrud og andre problemer, for hvis der sker noget med vores John Deere udstyr, som jo er noget temmelig avanceret grej, kan man ende op med en stor regning, siger han og fortsætter:

- Det slipper jeg for med forsikringen, hvor jeg betaler en beskeden selvrisiko mod, at mit udstyr bliver repareret og holdt kørende. Udover det gør det også, at jeg kender mine udgifter. Jeg håber, at jeg kan forlænge PowerGard-aftalen, når den 5 år udløber.

Høj driftsikkerhed

Selvom Niels Kristian Østergaard er godt dækket ind med de 5 års forsikring på sit udstyr, er han ikke nervøs for, om det nye, endnu mere avancerede udstyr vil holde. For i de mange år, han har kørt de grønne maskiner, har han ikke oplevet problemer - heller ikke med nye teknologier:

- Man kunne godt være lidt nervøs for, om alt den nye teknologi er lige så holdbart som det gamle, der er mere simpelt, men jeg kan eksempelvis ikke huske at have haft udfald på vores GPS-system. Det virker hver gang, så det er ufattelig driftssikkert. Desuden er det rart, at vi omsider har fået pinkode på GPS-antennerne, som der har været en del tyverier af, siger Niels Kristian Østergaard.

rich-media-3
Niels Kristian Østergaard sætter stor pris på, at det nu er muligt at låse GPS-antennen på hans John Deere traktor med en pin-kode.

Dygtige specialister er nødvendige

Det er ikke kun i forhold til maskineriet, at Niels Kristian Østergaard har oplevet mange forandringer gennem tiden. De seneste år har der også været mange ændringer i forhold til forhandlernettet, hvor han skulle vænne sig til at have Semler Agro som maskinleverandør.

- Semler Agro har ret i meget af det, de gør, selvom det måske nogle gange kommer lidt tidligt. Jeg synes, at de med tiden har fundet en god balance mellem at lave en masse forandringer og på den anden side få kunderne med på rejsen, siger Niels Kristian Østergaard og uddyber:

- Vi har også en god relation til vores lokale værksted, som vi har kendt i over 30 år. Det betyder meget, at vi kender hinanden, og at de kender vores behov og kan lave individuelt tilpassede løsninger til os. De er også rigtig gode til at vide, hvem de skal sende ud. I dag er der ikke længere én mand, der kan klare det hele. Der er måske en mand, der er rigtig god til at svejse, og en anden, der ved alt om GPS. Derfor er det vigtigt, at ham der sidder ved skrivebordet, får de rigtige folk sendt ud til mig; og det er de gode til.

rich-media-4
Med den avancerede traktor og sprøjte fra John Deere er Niels Kristian Østergaard klædt godt på til fremtiden.

Klædt på til fremtiden

Niels Kristian Østergaard er ikke i tvivl om, at der i fremtiden fortsat vil komme rigtig mange forandringer i landbrugsbranchen, og at det måske er vigtigere end nogensinde før at kunne tilpasse sig udviklingen. Han følger derfor med stor interesse nogle af de fremtidige teknologier, som John Deere arbejder med, og som han er glad for at han får adgang til som John Deere kunde:

- Det er spændende med alle de ting, der er på vej. Inden så længe kan vi indberette vores sprøjteberetninger til SEGES fra traktoren. Det er smart, fordi så sparer man meget tid. Måske kunne det også være, at vi på et tidspunkt kan trække en regning ud og se, hvor meget vi har sprøjtet og se, og hvor mange liter vi har brugt, og at regningen kan sendes med et tryk på en knap. Det er i hvert fald alt sammen noget, der vil spare os for tid foran computeren og skrivebordet, siger han.

Niels Kristian Østergaard mener selv, at det kun er et spørgsmål om tid, før traktorerne bliver mere eller mindre selvkørende:

- Jeg er ikke i tvivl om, at udviklingen går den vej, hvor vi slet ikke skal være her. Inden for måske 10-20 år bliver det nok sådan, at jeg stadig skal køre maskinen ud til marken og så trykke start, hvorefter den selv kører og sender en besked til min telefon, når den er færdig med arbejdet og skal flyttes igen. Jeg er sikker på, at det kun er et spørgsmål om hvornår det sker, siger han og pointerer:

- Vi er nødt til at følge med. Ellers kører de andre bare videre med fuld fart. Hvis man ikke er med der, hvor udviklingen er, så bliver man efterladt. Det er en barsk verden, men sådan er det.

Det er derfor rart at vide, at vi er på forkant med udviklingen med vores udstyr, så det ikke er det, der begrænser os.

rich-media-5
Den nye John Deere traktor har fået lidt ekstra, lækkert ekstraudstyr monteret i form af læderbeklædt loft med indbyggede lysdioder - i den korrekte, grønne farve, naturligvis.

Læs mere om Semler Agro her.