Abonnementsartikel

Ole Hedeman Maskinforretning har haft stor succes af samarbejde med Farmas.

For et halvt år siden kunne Ole Hedeman sætte sin signatur på en samarbejdsaftale med Farmas med opstart 1. januar i år. En aftale, der til fulde og måske lidt mere har levet op til forventningerne. Med aftalen fik Ole Hedeman Maskinforretning forhandlingen af maskinprogrammet fra New Holland, der ud over traktorer og høstmaskiner også omfatter teleskoplæssere og lettere entreprenørmaskiner som rendegravere og gummihjulslæssere.

- De er meget gode at samarbejde med, så jeg kan ikke sige andet end, at det har været en succes. Vi har samme kemi, og så er det lettere at samarbejde. Vi er kommet til at dække hele Østhimmerland, og der har været en stor tilgang af nye kunder, så det har været meget positivt. Jeg synes, at vi har haft en god start, og jeg havde ikke forventet at sælge så meget. Vi har solgt seks enheder siden midten af februar, så det er ikke urealistisk, at vi kan sælge 10-12 enheder om året. Det er det, vi har kapacitet til, siger Ole Hedeman.

Familieforetagende i 120 år

Ole Hedeman er fjerde generation i maskinforretningen i Sejlflod lige uden for Storvorde. Og sønnen Simon Hedeman er også ansat i forretningen i dag og på den måde kører familievirksomheden videre i bedste velgående.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ole Hedeman Maskinforretning blev oprindeligt grundlagt af Jens Hedeman, som er Ole Hedemans oldefar, i 1898. Jens Hedeman købte firmaet af Christian Zinck under navnet Sejlflod Hammerværk. Produktionen bestod på dette tidspunkt af fremstilling af hestesko, høleer, plovskær, skovle, spader, grebe samt produktion af jernplove.

I 1926 overdrog Jens Hedeman virksomheden til sønnerne Thorvald Hedeman og Jens Hedeman. Jens Hedeman startede senere op for sig selv. Thorvald Hedeman begyndte i 1930'erne med salg og reparation af landbrugsmaskiner. I 1940'erne fik han sammen med sønnen Jens forhandlingen af International Harvester.

I 1963 overdrog Thorvald Hedeman virksomheden til sønnen Jens Hedeman som fortsatte med salg af International Harvester og andre landbrugsmaskiner. I 1984 blev International Harvester til Case-IH. I 1997 solgte Jens Hedeman virksomheden til sønnen Ole Hedeman, og i dag handler virksomheden med traktorer, mejetærskere, landbrugsmaskiner samt have og park-produkter og service af det segment.

Ifølge Ole Hedeman lå det mere eller mindre i kortene, at han skulle køre familievirksomheden videre, og han er da også tilfreds med, at virksomheden i 120 år efter åbningen stadig kører for fuld damp.

- Set i lyset af det landbruget har været igennem, er det positivt, at vi kan klare os i markedet. Vi er tættere på kunderne og tager os tid til dem. Vi har tid til folk, men et eller andet sted så har det stor betydning, at man kender kunderne, og at de får os i røret første gang, de ringer. Det er vores force, at vi på sin vis er en mindre forretning, fortæller Ole Hedeman.

Han har ud over sønnen Simon Hedeman også ansat en medarbejder på kontoret og to medarbejdere på værktstedet i Maskinforretningen.

Skal kunne følge med

Men grundet udviklingen i dansk landbrug med færre og større spillere, så forudser Ole Hedeman også en stor ændring i antallet af maskinforretninger.

- Det bliver svært for nogle især dem med store omkostninger. Det kræver, at man vil arbejde de timer, det kræver. Det kan ikke undgås, at der bliver færre maskinforretninger. Udviklingen er ikke stoppet endnu. Siden vi startede med New Holland har vi oplevet fremgang, og importen af Multiva til regionen har været godt for forretningen. Vi har de rigtige produkter til en god pris. Med New Holland er det blevet lettere at sælge, og vi har stadig service på Case IH, som vi solgte tidligere, siger Ole Hedeman.

I samme åndedrag tilføjer han dog, at der ikke lige nu er planer om eller tid til nye tiltag i forretningen.

- Ikke i øjeblikket. Vi har rigeligt at se til, og vi skal lige have det hele på plads. Vi skal huske på, at vi skal kunne følge med. Man skal ikke slå større brød op, end man kan bage, siger Ole Hedeman, som tilføjer, at der også er andre opgaver på programmet såsom renovering af lokaler og nye kontorfaciliteter. Dertil lejer forretningen lokaler i lokalområdet, hvor de brugte maskiner er opmagasineret.

Efter mange år i branchen har han også kunnet følge både op- og nedture, men familiens forretning står endnu, og det er der flere årsager til.

- Jeg synes, at forretningen kører meget stabilt. Jeg har været med og oplevet kriser både i 1980'erne, 90'erne og 00'erne, og vi er kommet godt igennem dem. Vi har klaret os, fordi vi er hurtige til at omstille os til konjunkturudsving, fortæller Ole Hedeman.