Maskinbladet i USA: Når du kører rundt på landet USA, og enten ser de amerikanske landmænd igang med såningen eller høsten, så er der ofte enten en blå kornvogn eller blå såmaskine på slæb efter den grønne John Deere-traktor eller røde Case IH-traktor.

De blå maskiner kommer med ret stor sansynlighed fra Kinze, som er en stor amerikanske producent af netop sneglevogne og enkornssåmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor var de også massivt til stede på Farm Progress Show 2019 i Illinois. Her vise man blandt andet producentens nye 36 rækket enkornssåmaskine på bælter, som noget nyt var udstyret med en rækkeafstand på 50 centimeter.

- Mange amerikanske landmænd forsøger sig i disse år at så majsen på 50 centimeters afstand frem for 75 centimeter, fortæller Tony Scott fra Kinze.

rich-media-2
Tony Scoot fra Kinze ved den nye majssåmaskine, som selvfølelig leveres på en bælte undervogn.

- Mange landmænd i Iowa og Illinois har kun majs og sojabønner, og de to afgrøder sås med to forskellige afstande, så det vil spare landmændene for meget besvær, hvis afgrøden kunne sås med samme afstand, fortæller han.

Han tror ikke det vil betyde, at landmændene vil købe én maskine frem for to, for begge afgrøder skal i jorden på nogenlunde sammetid, og det kan være svært at nå med én maskine.

- Med mindre der er en stor kapacitet på maskinen, og det er lidt den efterspørgsel vi prøver at forfølge med den 36 rækket maskine, fortæller Tony Scott.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To afstande med én maskine

Allerede nu tilbyder Kinze en maskine, som både kan så bønner og majs - og faktisk gøre det med to forskellige afstande.

Løsningen hedder Kinze 3660 Blue Drive, og er en enkornssåmaskine, hvor enkorns-enheder ikke blot sidder bag ved såmaskine-rammen, som vi plejer at se det.

Halvdelen af enkornsenheder sidder foran rammen, og derved skubbes enhederne af sted.

rich-media-4
Her ses Kinzes løsning når samme maskine skal bruges til at så to forskellige afgrøder med to forskellige afstande på samme bedrift. Halvdelen af rækkerne sidder foran rammen og skubbes. Den anden halvdel sidder som en traditionel enkornssåmaskine, som vi kender det i Danmark.

- Når der sås majs, så bruges enhederne bag rammen, og de øvrige klappes op. Når der skal sås bønner, så sænkes alle enheder, fortæller Tony Scott.

rich-media-5
De forreste rækker skubbes hen ad jorden, og er derfor opbygget modsat, af hvad vi plejer at se i Europa.