Abonnementsartikel

Kontrolaktion fra Fødevarestyrelsen viser, at Operation X-vært ikke havde belæg for antydning af, at der skulle være svineprotein i dansk kyllingekød

En stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen afkræfter rygter om svineprotein i kyllinger, der opstod i forlængelse af TV2-program.

I forbindelse med et Operation X program den 5. februar blev der rejst tvivl om, hvorvidt marinerede kyllingeprodukter blev tilsat svineprotein. Det medførte, at der efterfølgende opstod rygter i en arabisk avis om, at dansk produceret kyllingekød var tilsat proteiner baseret på svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeriet har været ude på de danske fjerkræslagterier for at kontrollere, om der – mod forventning – skulle være hold i rygtet. Kontrollen bestod dels af en fysisk kontrol af virksomhedernes lagre, dels en kontrol af selve produkterne.

Der blev ikke konstateret tilstedeværelse af svineproteiner i nogen af de kontrollerede prøver, og der blev heller ikke fundet svineprotein ved fysisk kontrol af virksomhedernes lagre. Konklusionen på Fødevarestyrelsens undersøgelse er derfor, at svinebaserede ingredienser ikke anvendes i dansk producerede kyllingeprodukter.

- Det er godt at kunne konstatere, at de danske kyllingeproducenter ikke tilsætter svineprotein i tilberedte kyllingeprodukter. Dermed har vi bekræftet vores forventning om, at de danske virksomheder ikke bruger denne metode til at binde vand i produkterne, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen, der i dag, onsdag, er kaldt i samråd i Fødevareudvalget om sagen.

Der blev udtaget 38 prøver i alt, heraf er de 14 udtaget umiddelbart efter Operation X-programmet, de resterende er udtaget før programmet i forbindelse med et nuværende kontrolprojekt.

En undersøgelse fra 2005 fandt heller ikke spor af proteiner fra svin i udtagne prøver.