Abonnementsartikel
Kontrolaktion fra Fødevarestyrelsen viser, at Operation X-vært ikke havde belæg for antydning af, at der skulle være svineprotein i dansk kyllingekød
En stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen afkræfter rygter om svineprotein i kyllinger, der opstod i forlængelse af TV2-program.
I forbindelse med et Operation X program den 5. februar blev der rejst tvivl om, hvorvidt marinerede kyllingeprodukter blev tilsat svineprotein. Det medførte, at der efterfølgende opstod rygter i en arabisk avis om, at dansk produceret kyllingekød var tilsat proteiner baseret på svin.
Fødevareministeriet har været ude på de danske fjerkræslagterier for at kontrollere, om der mod forventning skulle være hold i rygtet. Kontrollen bestod dels af en fysisk kontrol af virksomhedernes lagre, dels en kontrol af selve produkterne.
Der blev ikke konstateret tilstedeværelse af svineproteiner i nogen af de kontrollerede prøver, og der blev heller ikke fundet svineprotein ved fysisk kontrol af virksomhedernes lagre. Konklusionen på Fødevarestyrelsens undersøgelse er derfor, at svinebaserede ingredienser ikke anvendes i dansk producerede kyllingeprodukter.
- Det er godt at kunne konstatere, at de danske kyllingeproducenter ikke tilsætter svineprotein i tilberedte kyllingeprodukter. Dermed har vi bekræftet vores forventning om, at de danske virksomheder ikke bruger denne metode til at binde vand i produkterne, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen, der i dag, onsdag, er kaldt i samråd i Fødevareudvalget om sagen.
Der blev udtaget 38 prøver i alt, heraf er de 14 udtaget umiddelbart efter Operation X-programmet, de resterende er udtaget før programmet i forbindelse med et nuværende kontrolprojekt.
En undersøgelse fra 2005 fandt heller ikke spor af proteiner fra svin i udtagne prøver.