Den historisk lange tørke i 2018 gav en mindre høst, hvor proteinholdet til gengæld var højere. Billedet i de foreløbige resultater fra DLG's kornanalyser af høst 2019 er mere tilbage til et normalt niveau, skriver DLG i en pressemeddelelse.

Jacob Dall, fagansvarlig for svin i Vilofoss, siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt har høst 2019 givet udbytter et godt stykke over middel og nogle afgrøder endda tæt på rekord. Når udbyttet i høsten er højt og der anvendes samme mængde gødning, så falder proteinindholdet typisk i kornet. Vores kornanalyser viser da også 5-10 procent mindre protein i årets høst i forhold til 2018. Med til historien hører, at 2018 var et atypisk år, hvor proteinindholdet i 2019 er mere "normalt". Resultaterne minder mere om 2017, hvor danske landmænd for første gang i mange år øgede proteinindholdet mærkbart grundet landbrugspakken, siger Jacob Dall.

Underforsyning af grise

- Det lavere proteinindhold i kornet betyder, at landets svineproducenter skal være opmærksomme på ikke at underforsyne grisene. Derfor skal de andre proteinkilder øges, primært sojaskrå. Hvis der er én procent mindre protein i kornet, skal landmanden reducere korndelen med to procent-enheder og med en tilsvarende forøgelse af sojaskrå for at opnå samme råproteinindhold i svinefoderet. Tilpasningen tager ikke højde for indholdet af de enkelte aminosyrer, så en langsigtet løsning skal også omfatte en tilpasning af mineralblandingen, siger Jacob Dall, Vilofoss.

- Det ser ud til, at fosforindholdet efter sidste års fald, nærmer sig tidligere års niveau. Da der stadig kun foreligger et begrænset antal analyser, så anbefaler vi, at der ikke på det foreløbige grundlag regnes med et højere fosforindhold i kornet. Først når trenden er bekræftet med flere analyser, vil det være sikkert at reducere andelen af mineralsk fosfor i svinefoderblandingerne, siger Jacob Dall.