Abonnementsartikel

Høst af spildsomme afgrøder såsom spinat- og græsfrø får hjælp fra nyt luftudstyr.

Høsten af spinatfrø er afsluttet og betingelserne for høst har i år været bedre end de seneste år. Uanset året er spinat en af de mere spildsomme afgrøder og frø risikerer at havne på jorden, så snart mejetærskerens kniv rører planten. Når der tilsættes en kraftig luftstrøm foran kniven, føres frø og plantemateriale ind i skærebordet i stedet for at drysse af på jorden, skriver maskinforretning og importør Møller Andersen i en pressemeddelelse.

Crary luftsystem importeres af Møller Andersen ApS og har med syv solgte systemer i denne sæson indfriet forventningerne til fulde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet har primært været anvendt i spinat, men har også vist sit værd ved direkte høst af frøgræs, hvor det også bidrager til en mere jævn indføring. Luftsystemet produceres af amerikanske Crary, som har 30 års erfaring med luftsystemer, knivsystemer og tilbehør, siger impørtør Lars Møller Andersen.

rich-media-2
Hjertet i systemet er den kraftige blæser, der drives mekanisk fra mejetærskerens slug. Drivlinjen består af en PTO-aksel tilkoblet en kompakt gearkasse, der øger omdrejningstallet op til ti gange. Pressefoto.

To varianter

Crary luftsystem består af en særdeles kraftig blæser, der gennem et rørsystem leverer luft til en række dyser foran kniven. Systemet leveres i to varianter, et hvor rørsystemet er monteret foran vinden (CWS), og et hvor luften føres gennem vindens centerrør (Air Reel). Dyserørenes udformning ved CWS sikrer en skånsom indføring af afgrøden, hvorved spild minimeres. Ved Air Reel er dyserørene placeret indvendigt i vinden og kommer dermed ikke i berøring med afgrøden. CWS kan nemt afmonteres, mens Air Reel er en integreret del af skærebordet.

Smart betjening

Det er væsentligt for systemets effekt, at luftflow og strøm er justeret korrekt, og det kan være nødvendigt med løbende justering. Grundindstilling sker mekanisk, mens justering under drift sker elektrisk med trådløs fjernbetjening fra enten kabine eller i markplan, en smart betjening, der sikrer korrekt justering.

- Hjertet i systemet er den kraftige blæser, der drives mekanisk fra mejetærskerens slug. Drivlinjen består af en PTO-aksel tilkoblet en kompakt gearkasse, der øger omdrejningstallet op til ti gange. Blæseren med selvrensende indtag er udstyret med hårdmetal blæserhjul og er sammen med gearkassen optimeret i effekt til den aktuelle mejetærsker, fortæller Lars Møller Andersen.

Fra blæseren leveres luften gennem et otte tommer rørsystem til systemets manifold, hvor dyserne er monteret. Systemet er reguleret for ligetryk og leverer derved en kraftig ensartet luftstrøm over hele bredden.