Abonnementsartikel

Efter seks års forarbejde skal verdens største biogasanlæg nu bygges ved Holstebro

Efter sommerferien ruller gravemaskinerne ind på en mark i den nordlige udkant af Holstebro. Efter seks års kamp ligger det nu fast, at opførelsen af det kæmpestore Maabjerg BioEnergy kan realiseres. Forbrugerne i Holstebro og Struer bliver dermed 100 procent forsynet med varme baseret på biomasse.

Tre konsortier er i løbet af vinteren blevet prækvalificeret til at byde på projektet og i løbet af de næste måneder bliver det afgjort, hvem af dem der får lov til at gå i gang i byggeriet, som ventes at løbe op i 300 millioner kroner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Anlægget opføres af selskabet MBE Drift og bag det står de to lokale varmeforsyningsselskaber Vestforsyning i Holstebro og Struer Forsyning.

MBE Drift indgik tirsdag en aftale med Maabjerg BioEnergy Leverandørforening a.m.b.a., en forening af godt 200 landmænd, som skal levere de ca. 450.000 tons gylle til processen, samt en rammeaftale med DONG Energy om at aftage 15.000 tons fiber og biogas fra anlægget. Anlægget producerer i alt 18 millioner kubikmeter biogas om året. Biogassen skal afsættes til spidslastforsyning og forsyning af andre varmecentraler i nærområdet.

Anlægget forbedrer ifølge folkene bag projektet klimaet med 50.000 tons CO2 om året.

Landbruget har store interesser i anlægget, da det vil være i stand til at fjerne 500 tons fosfor og 550 tons kvælstof fra vandmiljøet om året.

Maabjerg BioEnergy bliver på mange måder banebrydende for biomassesatsningen i Danmark, og derfor har parterne besluttet at gå sammen i et udviklingsselskab, som skal stå for videreudvikling af teknologien og formidling af resultaterne. Blandt andet er der planer om at etablere et besøgscenter i forbindelse med Maabjerg BioEnergy.Anlægget forventes i drift omkring årsskiftet 2010-2012.