Abonnementsartikel

Siwi Maskiner har indgået en forhandleraftale med en af Canadas helt store maskinforhandlere Future AG Ltd. i provinsen Alberta. En henvendelse fra en stor Angus kvægfarmer blev springbrættet til aftalen.

Prøv at forestille dig at sammenkoble traktor og fodervogn i minus 45 grader, mens 800 Angus-kvæg står og venter i minusgrader på deres foder. Det er virkeligheden for Jaydon Smith, kvægfarmer i Canada. Han ejer sammen med sin far, Tim Smith, to store kvægfarme med 3.200 hektar og i alt 800 Angus kvæg. I september 2018 så faderen Tim Smith en film på YouTube med et Hitch system fra danske Siwi Maskiner, hvor fra- og tilkobling af maskiner sker fuldautomatisk inde fra en varm kabine. Sådan en Hitch ville Tim Smith gerne købe til sin bedrift, hvor sønnen Jaydon og medarbejderne ofte arbejder alene på farmen i lave frostgrader. Tim Smith havde netop investeret i en ny fodermixer, hvor Hitchen ville passe perfekt.

Til- og frakoblingerne er ofte en både kold, tidskrævende og farlig arbejdsopgave for de canadiske landmænd, derfor tog kvægfarmeren kontakt til sin lokale maskinforhandler i håb om at de kunne formidle kontakten til den danske maskinproducent i Silkeborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Kvægfarmer Jaydon Smith på den store Angus kvægfarm i Alberta i Canada, som var årsagen til at Siwi Maskiner kom ind på det canadiske marked. Foto: Siwi Maskiner.

Fem forhandlere

Efter mange mails og long distance calls pakkede salgs- og marketingdirektør Steen N. Jensen fra Siwi Maskiner kufferten og tog flyet til Canada for at montere Hitch sytemet på fodervognen hos Jaydon Smith og besøge den lokale maskinforhandler i Alberta-regionen.

- YouTube-videoen er faktisk årsagen til, at vi nu har en forhandleraftale med Future AG, som har et forhandlernet med fem store forretninger i provinsen Alberta, der er en af de største landbrugsregioner i Canada, fortæller Steen N. Jensen, Siwi Maskiner.

Aftalen med Future AG har givet Siwi Maskiner mod på at udbygge forhandlernettet yderligere i Canada. Sidst i juni rejste Steen N. Jensen og Rasmus Helms endnu en tur over Atlanten for at præsentere Siwi Maskiner for en specialindbudt forsamling af kvægbønder, som er interesseret i at købe Hitch-systemet i kombination med nye fodermiksere. Alberta-provinsen er 15 gange større end Danmark, så er der potentiale for yderligere udbygning af samarbejdsaftaler.

Siwi Maskiner sælger i øjbelikket deres patenteret Hitch-system i Danmark, Sverige, Belgien, Frankrig, Polen og nu også Canada.

Erfaring fra Sommerbjerg

Siwi Combi Hitchen er udviklet af Rasmus Helms, der oprindelig er uddannet mekaniker og opvokset på Sommerbjerg ved Gludsted, som er en af Danmarks største økologiske kvægfarme. Under sin opvækst og i arbejdet med de forskellige høst- og græs-slet fik han ideen til sammenkoblings-systemet. Fire år efter mekanikeruddannelsen videreuddannede han sig til Produktions Teknolog med speciale i maskinkonstruktion. Med den baggrund kunne Rasmus Helms selv lave alle beregningerne og modellere systemet op i fuld 3D.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er Siwi Maskiner ejet af Rasmus Helms i fællesskab med Finn Nørby Rasmussen. Produktion og administration er placeret i industrikvarteret i samme bygning som Alderslyst Elektro A/S, der er ejet af Finn Nørby Rasmussen.

- Dette giver en rigtig god synergi, da Alderslyst Elektro producerer Siwis kontrolbokse, og monterer Combi hitchen op elektronisk med sikkerhedsfølere, fortæller Steen N. Jensen.

rich-media-4
Sammenkoblingssystemet Siwi Combi Hitch kan tilkobles alle typer vogne, som for eksempel gødningsspredere, fodermiksere, gyllevogne og mange andre. Foto: Siwi Maskiner.

Typegodkendt

Siwi Combi Hitchen kan bruges til en lang række opgaver i marken, som for eksempel snitning af græs, kalkspredning, gødningsspredning, møgspredning, gyllekørsel, fodermiksere og slamudkørsel.

Til- og frakoblingssystemet er udviklet, så det er én mands operation, det giver både besparelser i personale og tid og øget sikkerhed.

- Mange landmænd vælger at investere i én god traktor, som kan sammenkobles med alle typer vogne og køretøjer i landbruget. Der er også hele sikkerhedsaspektet i forhold til sammenkoblingen. Med Hitch-systemet kan landmanden udføre opgaven i sikkerhed inde fra kabinen, hvor han ved hjælp af hydraulik og en kontrolboks kan styre til- og frakoblingen i løbet af kun fem sekunder, fortæller Steen N. Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afprøvningen hos kunden i Canada viser også, at Hitchen fungerer godt i et hårdt miljø, som de lave minusgrader i Canada, fortæller Steen N. Jensen.

Hitchen er typegodkendt af Dansk Teknologisk Institut, så produktet er både testet og opfylder alle gældende krav. I øjeblikket arbejder Siwi Maskiner på at få den tyske godkendelse en såkaldt TÜV-godkendelse.

- Vi får en del henvendelser fra tyske kunder, men de ønsker alle, at der kommer en TÜV-typegodkendelse, før de kan tage vores produkt ind. Vores mål er at stå på Agritechnica messen i november med den tyske godkendelse, så vi kan få adgang til det tyske forhandlernet og marked, siger Steen N. Jensen.

rich-media-6
Her bliver sammenkoblingsystemet Combi Hitch Solution prøvekørt i minus 31 grader i Canada. Foto: Siwi Maskiner.

EU-støtte

Siwi Maskiner har fået EU-fondsmidler, de såkaldte Horizon 2020-midler, som gives til små og mellemstore virksomheder, der har potentiale til at vokse.

- EU-støtten over en to-årig periode giver Siwi en kæmpe mulighed for at vokse og få råd til at gå ud på markeder udenfor Danmark. Det er samtidig et stort kvalitetsstempel for os at modtage midler fra EU, da der kun bliver uddelt midler til seks procent af ansøgerne. Det er et nåleøje at komme igennem og modtage fondsmidler, men også et cadeau at blive stemplet som en virksomhed som både hjælper et godt arbejdsmiljø, giver et mindre CO2 aftryk, samt medvirker til effektivisering af en presset landbrugsindustri, siger Steen N. Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over de sidste to år har Siwi Maskiner fordoblet sit salg af sammenkoblingssystemer.