Abonnementsartikel

Økologisk mælkeproducent Jesper Jensen ved Hellevad, Rødekro, inviterer sammen med sin familie til bedriftsbesøg 5. september. På Sofiegaard optimerer man, hvor man kan i hverdagen.

- Vi kommer aldrig til at have 4-500 køer, det vil vi ikke, men vi vil have det optimale ud af det, vi har. Det skal være sådan, at bundlinjen er sjov at kigge på, siger Jesper Jensen, økologisk mælkeproducent.

På Sofiegaard ved Hellevad har familien Jensen fokus på at optimere i hverdagen. Her forsøger man hele tiden at gøre arbejdsgangene mere fleksible.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil vi gerne ofre penge på, for den slags effektivisering betaler sig. Både privat for os, men også når vi skal ansætte. Hvis det hele kører optimalt, kan man røgte på syv timer på en weekend ? det gør det for eksempel nemmere at tiltrække arbejdskraft, fortæller Jesper Jensen, der sammen med sin kone Marie og deres tre døtre Ida, Maja og Mie bor på Sofiegaard. De overtog gården i 2015 efter at have drevet den som et I/S sammen med Jespers forældre i fem år.

Livsstil og samarbejde

Familien sættes højt. Der skal også være plads til at have fritid sammen som familie, for det at drive et landbrug er en livsstil for hele familien.

- Det er jo ikke et 8-16 job at have et kvægbrug, og der er altid ting at drøfte og beslutte, der vedrører os som familie. Marie er inde i tingene og kender budgetter og regnskaber ud og ind, så vi snakker altid tingene igennem, inden der skal foretages eventuelle investeringer eller hvis noget begynder at blive "skævt", for eksempel hvis fremstillingsprisen begynder at stige, fortæller Jesper Jensen.

Det var Jespers forældre, der i 1997 lagde om til økologi. Sofiegaard har fortsat en størrelse, der gør, at det giver god mening.

Optimering og samarbejde

- Det værste ville være ikke selv at kunne beslutte ting, og det vil vi gøre alt for, at vi kan. På den måde kan vi selv styre begivenhederne og trives i den livsstil det også er at have et landbrug, siger Jesper Jensen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kører rigtig fornuftigt, og vi forsøger altid at gøre tingene lidt bedre, ikke stille os tilfreds, men at optimere og samarbejde, så vi får noget godt ud af det.

Også på maskinstationsdelen er samarbejde et nøgleord.

- De samarbejdspartnere, vi har omkring maskinstationsarbejde fungerer rigtig godt. Vi har et unikt samarbejde, hvor vi er fleksible og hjælper hinanden på kryds og tværs, siger Jesper Jensen.

Jesper Jensen har 160 økologiske malkekøer, 300 hektar samt maskinstation. Af ansatte er der fast en elev og en markarbejder samt Jespers far Lars Peder Jensen. Jesper og Marie overtog slægtsgården Sofiegaard i 2015 efter at have drevet sammen med Jespers forældre i et I/S siden 2010.