Abonnementsartikel

- Kampen om forbrugernes gunst på mælkemarkedet vil blive endnu hårdere, forudser Anders Svensson, der er administrerende direktør for Arla i Sverige.

- Og det vil også kunne mærkes på priserne, der vil komme under yderligere pres, forudser han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kombinationen af overskud af mælk og faldende efterspørgsel - også på det globale plan - har skabt en situation, hvor kun forbrugerne kan vinde.

Som baggrund for udtalelserne til Maskinbladet ligger den seneste tids bataljer på det svenske marked, hvor Arla har slået nogle regionale mejerier ud i fødevarekæden Coops forretninger.

Det har blandt andet ført til folkelige protester og beskyldninger om, at Arla forsøger at monopolisere markedet.

I det sydlige Sverige har Coop fjernet konkurrenternes produkter fra hylderne. Men Anders Svensson afviser al snak om monopol.

- Arla er tilhænger af den fri konkurrence, og vi stiller ingen betingelser for, hvilke produkter vores kunder vælger at have i forretningerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sverige har man en lang tradition for regionale mejerier, der har haft en slags monopol i lokalområdet.

- Arla har længe kunnet sælge specialiserede mejeriprodukter i hele Sverige, men vi har først nu kastet os ind i kampen om de basale varer som mælk, fløde og ymer, oplyser Anders Svensson.

- Dermed er konkurrencesituationen blevet mere naturlig, idet alle kan kaste sig ind i kampen. Det kan da kun være i forbrugernes interesse, at der er så stort et udvalg som muligt. Men det er klart, at kampen om markedsandelene bliver hårdere.

Ifølge Anders Svensson handler Arlas opskrift på succes om at forbedre produkterne og udvalget.

- Til en konkurrencedygtig pris, selvfølgelig, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har tidligere berettet om Arlas konkurrent i Sydsverige, Skånemejerier, som forsøger at vinde fodfæste i Danmark, hvor Arla dominerer markedet.

- Vi har ikke noget imod konkurrence. Tværtimod vil det anspore os til at kæmpe endnu hårdere for at bevare Arlas førerposition, siger Anders Svensson.

Samtidigt afviser han påstanden om, at dansk mælk vil strømme over sundet og dermed skabe konkurrence for de svenske landmænd.

- Arlas opgave er at skabe de bedste forudsætninger for svensk mælkeproduktion, under streger Anders Svensson, og han tilføjer, at andelen af dansk mælk ikke vil stige som følge af aftalen med Coop.

- Og bortset fra danske specialoste, udgør de danske råvarer under 2,5 procent af Arlas totale salg i Sverige, fortsætter Anders Svensson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvfølgelig kan det forhold med tiden ændre sig, men næppe i større omfang, idet de svenske forbrugere værner om deres egen mælk, siger han.