Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Efter en stille start forud for gårsdagens USDA rapport, sluttede den anderledes turbulent med store bevægelser i kornmarkedet. Umiddelbart efter rapporten stod sælgerne i kø, og majsen i Chicago ramte det største tilladte daglige fald og satte sig 6 procent. Markedet formåede ikke at rette sig resten af aftenen, og det store prisfald holdte således frem til luk. Den negative stemning er henover natten fortsat for majsen, og de nærmeste terminer handler her til formiddag yderligere små 2 procent lavere. Majsen var i høj grad retningsgivende for hveden, der stort set fulgte trop og lukkede 5 procent lavere i Chicago. De store prisfald havde også indvirkning på kornnoteringerne i Europa, hvor møllehveden lukkede 1,5-2 procent lavere. USDA overraskede markedet med både flere tilsåede amerikanske majsarealer, samt ikke mindst en opjustering af udbytter. Sidstnævnte opvejede produktionstabet på arealfronten, og dermed holder de amerikanske produktionsudsigter for majsen status quo i forhold til sidste måned, hvorimod der var ventet et pænt fald. Majsens store prisfald betyder, at den bliver mere konkurrencedygtig til foderbrug og dette var en medvirkende faktor til at presse hveden lavere, selvom forsyningsbalancen for hveden isoleret set ikke berettigede til de store prisfald. Hveden blev lidt 'give and take', med små tilpasninger i den ene og anden retning. Men generelt har en tør og varm forsommer sat sig i udbytterne i Europa og landene i det tidligere Sovjetunion.

De amerikanske udbytteestimater for majs synes en kende optimistisk når efterreaktionerne læses igennem. Der stilles spørgsmålstegn ved, hvor nøjagtige de amerikanske majsarealer er oven på rekordnedbør, der samtidig har efterladt mange afgrøder bag deres normale udviklingsstadier. Det gør planterne mere sårbare over for tidlig frost, da høsten kan begynde senere end normalt. Men markedet handler alligevel herefter i mangel på bedre. Majsen er nu tilbage på prisniveauet fra foråret, og bør finde support i niveauet omkring 3,80 dollar/bushel, da der fortsat bør tillægges risikopræmier situationen taget i betragtning. Samtidig begynder høstpresset at have toppet ud i hvede på den nordlige halvkugle, og vi har svært ved at se hveden være en faktor, der kan trække majsen væsentligt lavere, før vi bliver klogere på den reelle tilstand i majsen. Relativt til produktionsestimaterne blandt de største hvedeeksportører, er hveden i nuværende prisleje 'fair' prissat, og vi har svært ved at se december-terminen i møllehvede komme under 165 ?/ton. Stemningen er stadig lidt til den negative side og det kan give små prisfald på den korte bane, som bør udnyttes til at afdække forbruget. Sælgerne har haft gode muligheder for at afdække sig i løbet af foråret og forsommerens vejrmarked. Vi ændrer vores salgsanbefaling i møllehvedehvede til afvent, da vi forventer, at den sæsonmæssige bund er nærtforestående, med udsigt til en lille opadgående korrektion henover efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kinesiske landbrugsministerie har nedjusteret forventningerne til sojaimporten i 2018/19 fra 85 til 83,5 millioner tons, men også importen for indeværende 19/20 sæson blev nedjusteret til 84,9 millioner tons. Der var dog ventet en nedjustering af importen for indeværende sæson ned mod 80 millioner tons som konsekvens af udbruddet af afrikansk svinepest, men de kinesiske myndigheder ser endnu ikke så sort på tilværelsen. Tallene gik også igen i gårdagens Wasde.rapport, hvor USDA ligeledes nedjusterede forventningerne til den kinesiske eksport til 85 millioner tons. Forventningerne til den amerikanske sojaeksport led også et knæk, som konsekvens af at der endnu ikke er nået til enighed om en handelsaftale. Selvom de amerikanske sojaarealer har kurs mod at blive de laveste siden 2007, så kommer det ikke for alvor til udtryk på slutlagrene, der er hæmmet af manglende efterspørgsel/export, hvilket er bekymrende.