Abonnementsartikel

Indlæg af formanden for BL, Flemming Fuglede Jørgensen, om dansk landbrugspolitik i anledning af FN's rapport om landbrugsproduktion og klima.

Al produktion sætter sine spor - også landbrugsproduktion.

Al produktion skal reducere disse spor mest muligt - også landbrugsproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men vi kan ikke undvære landbruget og dermed vores fødevarer - dvs. den mad, vi spiser hver dag. Dansk landbrug er blandt de allermest klima- og miljøvenlige i verden. Derfor skal vi ikke sende landbrugsproduktionen ud af landet, men vi skal arbejde på at gøre produktionen så miljø- og klimamæssigt korrekt som overhovedet muligt (landbruget har allerede reduceret CO2-belastningen markant de seneste 30 år).

Anerkendte forskere siger nu, at det kræver effektiv dyrkning, hvis vi vil klimaet det bedste. Det handler først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer. Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne. Det betyder bæredygtigt intensiveret fødevareproduktion. På den måde bliver der også mere plads til natur og skov.

Landbrugspolitikken skal baseres på denne viden, ikke på følelser og frygt. En langsigtet landbrugspolitik er den bedste garanti for en sådan bæredygtig udvikling.

Hvis de danske politikere hvert år kan fastsætte nye politiske mål for blandt andet EU's landbrugsstøtte og denne, som foreslået, bliver anvendt som redskab i klimapolitikken, vil det medføre stor usikkerhed for en bæredygtig fødevareproduktion. Landbrugsstøtten er ikke et brugbart redskab i de politiske klimakampe.