The European Bioeconomy Fund, er en dansk fond, der vil investere 250 millioner danske kroner, i agtech, foodtech og bioøkonomi startups og potentielle vækstvirksomheder i Europa, skriver Agro Business Park i en pressemeddelelse. Fonden skal drives af Agro Business Park og JBI Equity.

- Vi står overfor store klimaforandringer med en stadig større efterspørgsel på fødevarer og bæredygtige løsninger. I Agro Business Park møder vi hver dag nye iværksættere og teknologier, der arbejder inden for dette område og har fremtidens løsninger. Imidlertid mangler flere af disse virksomheder kapital til at udvikle og realisere disse løsninger. Derfor er det naturligt, at vi i Agro Business Park vil bruge vores netværk til at matche de gode ideer og investeringscases med investorer, fortæller direktør i Agro Business Park, Lars Visbech Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bag fonden står den danske klyngeorganisation Agro Business Park og JBI Equity, der er i gang med at tiltrække pensionsselskaber og andre investorer til fonden, som skal investere cirka 70 procent af fondens 250 millioner kroner til primært danske agtech, bioøkonomi og foodtech startups.

Formålet med fonden er at sikre, at innovative løsninger inden for fødevarer, landbrug og bioøkonomi får midler til at lykkes og dermed skabe bæredygtige løsninger for fremtiden samt give investorer et godt afkast.

- Danmark er det andet mest innovative land i Europa, kun overgået af Sverige. Men vi mangler stadig det kommercielle aspekt i at bringe innovationen på markedet, og det er her, The European Bioeconomy Fund vil fokusere på at hjælpe de innovative virksomheder med at slå igennem på markedet, fortæller Lars Visbech Sørensen.

Seges: Stærkt bidrag

Den nye fond peger ind i det tema, som både har fyldt politisk og samfundsmæssigt, med blandt andet en regeringsaftale om at reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Og Landbrug & Fødevarer offentliggjorde i marts, at danske fødevarer skal være klimaneutrale i 2050, hvor administrerende, direktør Anne Lawaetz Arhnung sagde:

- Hvis vi går sammen om at finde klimaløsninger på fødevareområdet, så har vi alle forudsætninger for at skabe et nyt eventyr, hvor Danmark endnu engang bliver bannerfører for noget, som ikke kun gavner os selv, men hele verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejnar Schultz, direktør i landbrugets videns- og innovationshus Seges og medlem af direktionen i Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at en ny fond målrettet investerer i løsninger inden for bioøkonomi, agtech og foodtech.

- En af de sværeste og mest påtrængende aktuelle udfordringer er, hvordan vi bremser udviklingen i temperaturen, altså klimaudfordringen. Her kan landbrugssektoren blandt andet bidrage med grønne energi-løsninger, som kan erstatte fossile brændstoffer. Men alle erkender, at det er umuligt at komme i mål - hvad enten det er med de store, radikale løsninger eller løsninger i mindre skala, uden investeringer i udvikling af viden og teknologi. Derfor er det nye fondsudspil et virkeligt stærkt bidrag, siger Ejnar Schultz, direktør i Seges, i pressemeddelelsen fra Agro Business Park.

Ejnar Schultz nævner, at der blandt andet allerede findes et hav af bæredygtige løsninger i landbruget. For eksempel SkyClean teknologien, hvor halm kan indgå i produktionen af grønt flybrændstof. Han nævner også udviklingen inden for bioøkonomi, hvor den cirkulære tankegang for alvor er i spil med at udnytte ressourcer fra landbrug til alt fra fødevarer, foder og ingredienser til energi.

Midlerne for fonden fordeles i stort omfang med klyngeorganisationen Agro Business Parks viden inden for området med organisationens økosystem af netværk, opstartsvirksomheder og forskning inden for fødevarer og bioøkonomi. JBI Equity vil bidrage med sit internationale industri- og investornetværk samt med operationelt- og management ekspertise og knowhow indenfor sektorerne. JBI Equity bringer en stor erfaring med at opskalere og internationalisere opstartsvirksomheder og vækstvirksomheder.

- Vi tror i landbruget på, at vi får en stærkere udvikling, hvis vi samler parter og forskellige kompetencer om at skabe disse løsninger, så vi sikrer, at vi får skalerbare løsninger, der kan anvendes i praksis, siger Ejnar Schultz om den nye europæiske fond.