sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

Resultaterne fra landsforsøg har talt deres tydelige sprog: hybridsorter inden for vinterbyg har rykket standarderne for udbytterne med helt op til 99,5 hektokilo per hektar.

Der er godt nyt for landmænd, der dyrker vinterbyg og som ønsker at forbedre bundlinjen gennem et bedre udbytte af afgrøderne. De helt nye udbyttetal, der baserer sig på landsforsøgene, viser, at sorterne Toreroo, SY Gallileoo og Jettoo fra Syngenta ligger helt i top.

rich-media-1

I landmandspraksis kan vi udnytte sorternes fulde potentiale ved tidlig såning, lav udsædsmængde og korrekt gødningsstrategi, og det er her, at vi ser den største udbytteforskel på hybrider og linjesorter

Torben Sørensen, såsædsmanager hos Syngenta

- Trods højere udsædspris leverer vores hybrider bedre bundlinjeresultat end markedsførte linjesorter både i forsøg og landmandspraksis. I landmandspraksis kan vi udnytte sorternes fulde potentiale ved tidlig såning, lav udsædsmængde og korrekt gødningsstrategi, og det er her, at vi ser den største udbytteforskel på hybrider og linjesorter, udtaler salgs- og marktekniker fra Syngenta, Torben Sørensen.

Sætter nye standarder

Der er altså slået afgørende hul til de øvrige seksradede sorter på markedet ? herunder KWS Meridian og KWS Kosmos, som indtil videre ligger 5 hkg/ha under hybriderne og et stort hul til de toradede sorter, der ligger 6-11 hkg/ha under hybridsorterne. Hybridbygsorterne fra Syngenta går under det samlede brand Hyvido, og med dem kan man forvente markant udbytte specielt når de sås på basis af Syngentas egenproducerede såsædsberegner, der tager udgangspunkt i den individuelle lokalitet på den valgte sådato. Hyvido-sorterne er skabt, så de kan sås tidligt.

Tidlig såning giver større dyrkningssikkerhed på grund af det større rodnet og den langt bedre buskning, som i Hyvido sorterne skal foregå primært om efteråret. Sorterne går under navnet Hyvido, og med dem kan man forvente et udbytte, der ligger 5 procent over traditionelle seksradede sorter og 10 procent over de to-radede sorter.

Stabile udbytter

Hybridbyg sorterne er generelt kendetegnet ved at have meget stabile udbytter. F.eks har sorterne Jettoo, SY Galileoo og Toreroo ligget i toppen af landsforsøgene i de sidste år. Ofte ses det, at nye sorter stikker næsen frem i et enkelt års landsforsøg, hvorefter de falder helt i gennem i det efterfølgende år.

Dette er ikke sket for Hyvido hybrid-sorterne fra Syngenta, og det giver landmændene en sikkerhed for, at udbytterne ligger helt i top år efter år. Der er altså en oplagt mulighed for at forbedre økonomien i planteavlen med 500-1000 kr./ha ved valg af en hybrid sort og derfor må det forventes at disse højtydende sorter i de kommende år vil få en langt større udbredelse i Danmark.

Læs mere om vores hybridvinterbyg her og se videoen herunder, hvor vores konsulent, Mogens Stenholt, på Djursland sammen med en landmand evaluerer resultaterne fra høsten af hybridvinterbyggen: