Det er kommet frem, at Hatting KS i Horsens er blevet inficeret med PRRS-EU. Han skriver at de første rutineprøver blev taget den 22. juli, hvor én orne reagerede. Ved test igen få dage senere var 20 ud af 24 orner smittet. Stop for salg af sæd fra Hatting i Horsens blev indført den 26. juli klokken 15.

Direktør hos Hatting i Horsens Per Nyby Pedersen forklarer, at han ikke kan udelukke, at besætninger, der har fået sæd fra den 8. juli til den 26. juli, kan være smittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Ved de rutinemæssige prøver udtaget mandag den 22. juli reagerede én orne positiv for PRRS. Der blev øjeblikkelig indført salgsstop, og den sidste sæd er sendt ud fra Hatting Horsens den 26. juli. Risikoen for smitte gennem vores sæd er dog lille, da vi finder kun én orne der er smittet den 22. juli. Dermed har vi fanget sygdommen tidligt i smitteforløbet, forklarer Per Nyby Pedersen.

Der er taget omprøver lørdag morgen. Disse viste sammen med PCR tests, at sektionen var smittet. I sektionen var der kun Duroc produktionsorner. De øvrige staldafsnit har ikke vist PRRS smitte i den rutinemæssige PRRS stikprøve- overvågning udtaget den 22. juli.

Sanering af hele Hatting Horsens

Hatting tager rutinemæssigt PRRS-stikprøver hver 14. dag i alle sektioner i alle afdelinger.

- Nu sanerer vi hele Horsens besætningen og slagter 300 orner. Vi sætter en udredning i gang, og der kommer ikke dyr ind, før vi har fundet en sandsynlig smittekilde. Herefter overvejer vi hvilke tiltag, der skal sættes i værk, siger Per Nyby Pedersen.

Direktøren tror, at det er med luften smitten er kommet ind og forklarer, at det er svært at beskytte sig 100 procent mod PRRS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er 17 år siden, at en PRRS fri Hatting KS-station senest er blevet smittet, hvor der har været risiko for, at smitten overføres med sæden. Tidligere veterinære undersøgelser har vist, at smitten kan overføres med sæden kort efter, at ornen er smittet. Risikoen betragtes dog som værende relativ lav.

Saneringen af Hatting Horsens betyder en cirka 10 procent nedgang i produktionen hos Hatting, hvilket dog ikke giver anledning til bekymring hos direktøren.

-Vi har en overkapacitet på 20 procent, så vi kan dække alle kunder ind. Der er ingen grund til at være bekymret for leverancerne, siger Per Nyby Pedersen. Han tilføjer, at det er ualmindeligt uheldigt, hvis nogle besætninger bliver smittet på grund af inficeret sæd, men han mener dog, at risikoen er minimal.

rich-media-3
Den sidste sæd er sendt ud fra Hatting Horsens den 24. juli. Arkivfoto.

Hvad sker der med SPF-status?

Dyrlæge Kristian Viekilde anbefaler, at man som besætningsejer bør gå tilbage og se på hvor ornesæden kommer fra og være opmærksom på PRRS-symptomer som feber, nedstemthed og flere omløbninger.

- Kommer sæden fra Hatting KS i Horsens i ugerne 28, 29 og 30 bør man være særlig opmærksom på PRRS-symptomer hos søerne og eventuelt tage ekstra blodprøver. Nu venter vi på en udmelding fra SPF, så landmændene ved om de bliver låst fast med salgsstop og betinget status ved undersøgelse for PRRS. Jeg vil anbefale, at der indføres en "force majure" praksis til yderligere undersøgelse, så vi ikke går planken ud. Det kan dansk landbrug ikke være tjent med. Han håber på, at soholderne er heldige, og at de ikke er smittet. Men tilføjer at en stikprøve baseret på antistofpåvisning af én smittet orne, sandsynligvis viser, at det ikke er den eneste orne, som har været smittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at antistoffer mod PRRS kan påvises fra en blodprøve, skal dyret have været smittet i 10 dage. Så det er nok ikke den eneste orne der har PRRS. PRRS smitter gennem sæd, ikke specielt let, men det smitter slutter Kristian Viekilde. Inkubationsperioden er normalt fire-syv dage for PRRS-virus.

PRRS er senest set på KS i 2011. Stationen blev smittet via indsatte, inficerede, nye orner. Infektionen blev opdaget før nogen kunder fik sæd fra afdelingen.

Hos L&F Svineproduktion arbejdes der på højtryk med en handlingsplan for potentielt smittede besætningerne. Sandsynligheden for smitte er meget lav. I disse timer drøftes hvad besætningerne skal gøre, hvis de har fået sæd fra Hatting KS i juli måned. Der vil komme en handlingsplan i løbet af eftermiddagen. Den kan ses på svineproduktion.dk og der sendes et nyhedsbrev ud i morgen, oplyser Bent Nielsen afdelingschef for veterinær- og kvalitetsforhold hos Seges.