Abonnementsartikel

Høsten 2019 er i gang. Det er årets eksamen for en landmand. Den tegner flot, en sommer som denne, der har vekslet mellem sol og regn er perfekt for afgrøderne.

Afgrøderne har fået en tilpas mængde gødning, takket være Landbrugspakken ? uden det har skadet miljøet, for planterne spiser gødningen og resten bruges til at opbygge jordes reserver, så den bevarer sin frugtbarhed til næste år og på længere sigt. Det er vigtigt for en landmand at kunne levere sin jord videre til næste generation uden den er udpint. Det blev jorden før Landbrugspakken.

Men det er farligt at høste med øjnene. Først når høsten er i lade kender vi resultatet. Vejret skal være med os, også i høst ? for at vi får afgrøderne i hus på tilfredsstillende vis. Derfor er den næste måneds tid altafgørende. Vi kan glæde os over regn til græs, majs og kartofler, men til kornafgrøder, græsfrø og raps, der skal høstes den næste måned, ønsker vi tørvejr. Derfor kan man altid finde en landmand, der brokker sig, såvel som en der er glad for vejret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vilkårene for en landmand: At være afhængig af vejret. Det giver udfordringer, men også den glæde at følge tæt med i naturens omskiftelighed.

Den næste måned er travl og nerverne står mange steder på højkant, meget står på spil. Ude på landet vil både traktorer med kornvogne og mejetærskere køre på vejene. Vi landmænd skal prøve at tage så meget hensyn som muligt, så vil jeg ønske at alle I andre vil tage den tunge trafik som tegn på, at der er et travlt og dejligt liv på landet, der skæpper i vores fælles mad- og valutakasse.