Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Store områder med afgrøder lider i øjeblikket efter en hedebølge har ramt Europa. Områder i blandt andet Frankrig oplever den tørreste periode i næsten 150 år samtidig med, at temperaturerne har ramt ekstreme grader. Det usædvanlige vejr skaber især frygt for den europæiske majsproduktion, som netop befinder sig i sit vigtige vækststadium. Fra flere sider lyder det, at der er behov for snarlig vand, hvis ikke udbytterne her skal lide alvorlig last. En følge er også, at der flere steder er indført vandingsforbud, faldende vandniveau i flere europæiske floder samt stigende risici for naturbrande. Mindre sårbar synes udsigterne for samlede udbytter af henholdsvis vinterhvede og byg som følge af vejrkonditionerne, eftersom høsten her allerede er i fuld gang. Den europæiske majs handler stadig i et relativt snævert spænd omkring de højest handlede niveauer i år, med 180 EUR/ton som et nøglemodstandspunkt.

Priserne på europæiske afgrøder får desuden en lille hjælpende hånd fra bevægelserne i valutamarkedet, hvor vi de seneste dage har oplevet euro svækkelse, især over for USD. Euroen tog især et kraftigt dyk over for dollaren i gårsdagens handel, og handler her til morgen omkring 1,1150, det svageste niveau siden slutningen af maj. Bevægelsen tilskrives især USD-positive nyheder, blandt andet indgåelsen af en 2-årig aftale omkring gældsloftet i USA. Derudover er der positiv afsmitning fra fornyet optimisme omkring bestræbelserne på at nå til enighed i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, efter konkrete nyheder om, at de to parter igen genoptager forhandlingerne face-to-face. Det ventes at foregå mandag til onsdag i næste uge, hvor den amerikanske handelsrepræsentant Robert Lighthizer tager til Shanghai. Det vil være første gang siden maj måned, at de to parter forhandler direkte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Friske nyheder i relation til kinesiske køb af amerikanske varer venter stadig på sig. Men en del af snakken og rygterne går indtil videre på, at Kina vil tillade private importører af sojabønner en 30-dages tariffritagelse. Om et sådan tiltag vil få større betydning er dog stadig usikkert. ARC skønner, at spekulative fonde den seneste uge har reduceret lange positioner på CBOT/CME. Majs reduceret fra 187.000 til 139.000 kontrakter, CBOT hvede fra 19.000 til blot 2.000 samt sojabønner fra 50.000 til 39.000 kontrakter.