Abonnementsartikel

Ifølge Fødevarestyrelsen er der tale om en tarmbakterie, som minder om salmonella.

50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. Styrelsen opfordrer til at huske køkkenhygiejnen, så man undgår dårlig mave.

Hvert år bliver tusindvis af danskere syge af bakterien campylobacter. De seneste måneder har Statens Serum Institut sammen med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsket et større sygdomsudbrud med bakterien campylobacter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DNA-analyser hos 50 patienter tyder på, at kilden til udbruddet kan være enkelte partier af kyllingekød fra et specifikt dansk kyllingeslagteri. Myndighederne fortsætter efterforskningen, og Fødevarestyrelsen har folk ude på virksomheden for at hjælpe med at spore og standse smittekilden.

Symptomerne på campylobacter-forgiftning er typisk ondt i maven og diarre.

Som forbruger skal man være særlig opmærksom på køkkenhygiejnen og holde råt kød adskilt fra færdig mad, også ved grillen.

- I sommervarmen skal man være ekstra påpasselig, fordi mange bakterier trives fremragende i varmen. Man bør altid have en god hygiejne i køkkenet, når man tilbereder mad - også når man griller. Kyllingekød og hakket kød skal gennemsteges. Og man bør holde råt kød adskilt fra færdig mad, så kødsaft fra rå kylling ikke spredes til fx salat. Det er også vigtigt ikke at bruge den samme grill-tang til råt og færdigstegt kød, forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge.

Ifølge pressemeddelelsen bliver der i Danmark hvert år registreret ca. 4.500 syge på grund af campylobacter. Men da langt fra alle patienter går til lægen, vurderer myndighederne, at det reelle antal smittede kan være op mod 12 gange højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hidtil har det været svært at opdage og opklare campylobacterudbrud. Men Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut kører netop nu et projekt i Nordjylland, hvor man med DNA- analyser sammenligner campylobacter-bakterier fra patienter med de bakterier, der kan findes i fødevarer. Formålet med projektet er at finde ud af, hvad forbrugerne bliver smittet af, når de bliver syge af campylobacter.