Abonnementsartikel

Fodrer du med frisk korn, bør du være opmærksom på symptomer på friskkornforgiftning.

Forgiftninger med frisk korn ses jævnligt i forbindelse med høsten, når dyrene fodres med frisk korn, der endnu ikke er lagerfast. Svinefagdyrlæge Bjarne Petersen fra Vet-Team opfordrer til at forebygge og kigge på foderets indhold af E-vitamin.

- Immunsystemet bliver i de kommende måneder sat på overarbejde på grund af overgang til fodring med frisk korn. Det er ærgerligt at komme ud i besætningerne, for at obducere døde grise, der kunne have overlevet, hvis bare de havde fået lidt ekstra E-vitamin, siger dyrlægen fra Holstebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrlægen anbefaler at dosere niveauet af E-vitamin op i foderet de næste måneder, hvor der kommer frisk korn i foderet.

Før nyt korn fyldes i siloerne anbefales en grundig rengøring, og en vurdering af om de sidste tons er foder til dyret eller til fyret. Dyrlæger melder ofte om udbrud af universel tarmblødning, og akutte dødsfald på grund af indre blødninger, i forbindelse med rengøring af siloer. Det skyldes ofte, at det sidste korn eller foder i en silo eller et lager ikke egnet til svinefoder.

- Når man gør siloer klar og renser dem, så skal man overveje om det sidste korn er egnet til dyrefoder, eller om det skal brændes. Vær kritisk - dyrene skal have godt foder, slutter Bjarne Petersen i håbet om en god høst.

Læs mere om friskkornforgiftning på hyo.dk.