Abonnementsartikel

Søren Ilsøe fra Sorø gør en aktiv indsats for at stoppe klimaforandringerne - blandt andet ved ikke at pløje.

Nogle år tilbage opdagede landmand Søren Ilsøe en anderledes måde at dyrke sin jord på, som i høj grad udpeges som en af de potentielle vigtigste metoder til at bremse den globale opvarmning.

I dag forsøger han at opfordre og inspirere andre til at forbedre jorden, øge biodiversiteten, forhøje udbyttet og suge kuldioxid ud af atmosfæren ved hjælp af Conservation Agriculture, hvilket blandt andet går ud på ikke at pløje. Det skriver Zetland i en artikel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen plov i 18 år

Der har ikke været en plov gennem de 250 hektar landbrugsjord på Knudstrupgaard syd for Sorø, siden Søren Ilsøe solgte sin plov i 2001.

Han har løbende perfektioneret den pløjefri dyrkning, og i dag sværger han til dyrkningssystemet Conservation Agriculture, hvor tre principper gælder: Der skal rodes så lidt i jorden som muligt, jorden må aldrig ligge bar og ubevokset hen, og afgrøderne skal skiftes rundt mellem markerne efter sindrige systemer.

Det sikrer tilsammen et optimalt næringsindhold i jorden og minimal risiko for sygdomme og skadedyr?-?og på den måde også et mindre behov for de pesticider og den kunstgødning, som moderne landbrug er så afhængigt af for at holde udbyttet oppe.

Systemet er stadig relativt nyt i Danmark, men er velafprøvet under sydligere himmelstrøg og blåstemplet af FN's landbrugsorganisation, FAO.

Søren Ilsøe har derfor måttet prøve sig frem og kan nu undgå brug af insektmidler, fordi løbebiller, edderkopper og andre nyttedyr hjælper med at holde skadedyr nede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal ske noget nyt

Søren Ilsøe afprøver hele tiden nye justeringer af sine dyrkningsmetoder. Ellers ville han kede sig.

Årets eksperiment går ud på at droppe svampemidlerne. Indtil videre går det okay, men om det er en rigtig god idé, ved han først til høsten, når udbyttet gøres op.

- Jeg er skruet sådan sammen, at hvis jeg skulle lave det samme hvert år, ville jeg kede mig. Der skal ske noget nyt, og det her er jo en never ending story. Der er hele tiden noget nyt, man prøver, og noget nyt, man tester, siger Søren Ilsøe til Zetland.

Om nogle år håber Søren Ilsøe, at Conservation Agriculture vil være lige så kendt som økologi, og at Conservation Agriculture-fødevarer i butikkerne vil være udstyret med en tilsvarende mærkningsordning, så forbrugeren kan vælge den aktivt til.