Abonnementsartikel

Socialdemokratiet har tidligere kritiseret dispensation til pesticid, der skader bier. Men den nye miljøminister lægger nu op til uændret praksis.

Selvom Solcialdemokratiet flere gange har kritiseret den daværende regering for at give dispensation til brug af sprøjtemidlet neonikotinoider, har miljøminister, Lea Wermelin (S), lagt op til uændret praksis, skriver Politiken.

I et svar til Folketinget fra sidste uge undlader miljøministeren at svare på, om hun vil tage initiativ til at indføre et totalforbud mod neonikotinoider i Danmark, så der ikke længere kan gives dispensation til eksempelvis bejdsning af roefrø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Politiken er der lagt op til uændret praksis, da ministeren i stedet skriver; "Miljøstyrelsen fører en stram dispensationspraksis".

Sprøjtemidlet, der blandt andet bruges til bejdsning af frø til sukkerroer, er forbudt i EU, men i Danmark kan man opnå dispensation fra forbuddet.

Forskning har vist, at det kan skade biers nervesystem og deres evne til at orientere sig, finde mad og reproducere sig. Bestanden af bier er faldet i de senere år.

Maria Reumert, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, er skuffet over, at miljøministeren ikke lægger op til forandring, skriver Ritzau.

- Det er nogle sprøjtegifte, der kan være fatale for vores vilde bier og vores bestøvere. De skal være fuldstændig forbudt. Der må ikke være nogen som helst mulighed for at bruge dem, siger Maria Reumert til Ritzau.