Abonnementsartikel

En knækstyret 400 heste stærk canadier fra slutfirserne var en drengerøvsdrøm for Jonatan Lykke, som i foåret kunne afslutte den 450 timers lange restaurering og sende traktoren i marken.

Det er bestemt ikke hver dag, at man ser en Versatile 976. Faktisk er der muligvis kun to enheder i hele Norden i de originale Versatile-farver, og den ene har netop gennemgået en 400 til 450 timers lang restaurering fra A til Z.

Manden bag den omfattende restaurering er blot 19 årige Jonatan Lykke, som ved siden af sin uddannelse til entreprenørmaskin-mekaniker sidste år købte en nu 36 år gammel Versatile på aktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Traktoren rullede af produktionsbåndet i Winnipeg i Canada i 1985 og har kørt de første år af sit liv i Canada, hvorefter den i 90'erne blev importeret til Danmark, og kørte på et større landbrug på Sjælland, fortæller Jonatan Lykke, som gav 124.000 kroner for traktoren på aktionen.

rich-media-2
Versatile 976 rummer en Cummins motor på hele 14 liters, men med blot 360 hestekræfter.

Over 400 timer

Jonatan Lykke fortæller, at han har brugt et sted mellem 400 og 450 timer på at sætte Versatile'en i den stand, som den har i dag.

- Det er rigtigt mange aftner, weekender og ferier, som er gået med projektet, fortæller den unge østjyde, som selv har sandblæst traktoren pånær motorhjelm og førerhus.

- Malearbejdet er foregået sammen med en kammerat på min læreplads, fortæller Jonatan Lykke, som er i lære hos Ib E. Mortensen i Havndal.

Han fortæller, at arbejdet med Versatile'en har givet en del til uddannelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været rigtigt lærerigt, at restaurere traktoren, så det har passet rigtig godt ind i min uddannelse.

rich-media-4
Jonatan fortæller, at de mekaniske dele som motor og hydraulik tog længest tid at renoverer. Men hele traktoren har fået en voldsom tur. Foto: Jonatan Lykke.

Foruden de mange timer i værkstedet, så har Jonatan også brugt omkring 60.000 kroner i dele og stumper. Desuden har han monteret et par ekstra arbejdslys og fået lavet en gulvmåtte til kabinen.

- I den originale traktor er der stof i hele kabinen, men jeg tænkte, at det godt kunne blive en smule træls med oliefingre og lignende, og derfor valgte jeg at polstre kabinen med mørkegrå nappa-læder. Selvom det ikke er hundred procent original, så ligner det næsten original, og så er det langt lettere at vedligeholde, fortæller Jonatan Lykke.

Han har desuden fået lavet en fin gulvmåtte til traktoren med et broderet Versatile-logo.

- Det som tog længest tid under renoveringen af traktoren var helt klart alt det mekaniske. Motor og hydrauliksystemet trængte til en omgang. Traktoren havde op til aktionen stået mere eller mindre stille i længere tid, og kun brugt sjældent. Også går det stærkt med utætheder i det hydrauliske-system og lignende skavanker, fortæller Jonatan Lykke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Her ses traktoren inden Jonatan gik i gang med projektet. Traktoren købte Jonatan på aktion til 124.000 kroner. Foto: Jonatan Lykke.

Forud for sin tid

Grunden til at Jonatan Lykke havde en forkærlighed for de store canadiske traktorer skylds dels, at hans far har importeret flere af dem til Danmark for år tilbage, og dels at traktoren er en smule forud for sin tid, sammenlignet med andre knækstyret traktorer.

rich-media-7
Med den otte meter Kongskilde-harve fik traktoren fint med 1.400 til 1.500 motoromdrejninger og 10 til 15 kilometer i timen.

- Den nok største konkurrent for Versatile i 1980'erne var uden tvivl Steiger, og hvis man sammenligner med Steiger, så synes jeg, at der er mere komfort i Versatile. Eksempelvis er kabinen polsteret med stof og plastik, hvor mange andre på daværende tidspunkt havde rå jern i kabinen. Taget er lavet af plexiglas, hvor mange andre kørte med jerntag, så der er flere områder, hvor der er tænkt ud af boksen, fortæller Jonatan Lykke, som desuden påpeger, at traktoren er meget kraftig opbygget:

- Størstedelen af chassiset er i 10 millimeter jern, og noget af bagenden er i 15 millimeter jern, så det er virkelig en kraftig traktor.

Still going strong

Da Maskinbladet lagde vejen forbi Jonatan Lykke var det i forbindelse med den første tur i marken, oven på den omfattende restaurering. Her blev der harvet med en otte meter Kongskilde VibroFlex, og det gik over al forventning i følge den unge mekaniker:

- Det går jo som en leg med 1.400 til 1.500 motoromdrejninger. Den 14 liters Cummins-motor er fra Versatile-fabrikken udstyret med blot 360 hestekræfter, men fra Cummins-fabrikken har motoren faktisk 400 hestekræfter. Da der ingen PTO er på traktoren, har jeg desværre ikke mulighed for at prøve den af, og se hvad den virkelig effekt ligger på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Heldigvis kan man stadig få reservedele til blandt andet motoren på traktoren, på andre områder, kan det godt være mere vanskeligt at skaffe dele.

Transmissionen er en usynkroniseret gearkasse fra Versatile med fire gruppegear, som der skal skiftes mellem når traktoren holder stille.

- Desuden jeg har en gearstang med 1., 2. og 3. samt bak jeg kan skifte mellem under kørsel. Det er så nogenlunde til at finde ud af, fortæller Jonatan Lykke- Traktoren har desuden ikke gået mange timer, da den siden 1985 blot har kørt 8.800 timer til i dag.

rich-media-10
Da Maskinbladet besøgte Jonatan Lykke Påskelørdag i april var det første tur i marken med traktoren efter renoveringen, og den 19 årige på førersædet var meget godt tilfreds med den første tur.

Hvem er Versatile?

Den canadiske traktorfabrik blev grundlagt i 1966, og er verdens første traktor-fabrik som sætter en serie-produktion i gang af knækstyrerede traktorer. De første modeller hed G100 og D100 med seks- og otte cylindrede gas-motorer og 100 hestekræfter. Nyprisen var under 10.000 US Dollars pr. traktor.

Planen var fra begyndelsen at producere store knækstyret traktorer, som den amerikanske konkurrent Steiger, og derfor var det også den absolut største konkurrent fra begyndelsen sammen med blandt andet Massey Ferguson. John Deere kom først senere ind i billedet med knækstyret traktorer. I 1986 lukker Versatile på grund af økonomiske vanskeligheder, og Ford/New Holland køber fabrikken i 1987.

rich-media-11
D100 og G100 er de første Versatile traktormodeller som rullede ud fra fabrikken i 1966. Foto: Versatile.

I 1988 begynder produktionen igen, men denne gang er traktorerne i Ford-farver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1993 skifter de knækstyret Ford-traktor navn og styling og bliver nu døbt New Holland.

rich-media-13
I 1988 begynder produktionen igen, men denne gang er traktorerne i Ford-farver. Foto: Versatile.
rich-media-14
Ford begyndte produktionen af 8070-serien hos Versatile i 1993, og fortsatte den indtil år 2000.

Da New Holland køber Case IH i 1999, bliver den nye koncern, CNH, tvunget til at sælge nogle af fabrikkerne på grund af konkurrencemyndighederne, da Case IH havde købt Steiger, og man derfor vil blive for store på de knækstyret traktorer på verdensplan. Derfor sælger man Versatile, som bliver købt af Buhler Industries Inc, og de omdøber traktorerne til Buhler Versatile og fortsætter produktionen.

I 2007 køber den russiske producent af mejetærskere og finsnitter, Rostselmash 80 procent af aktierne, og året efter får traktorerne igen navnet Versatile.

I 2009 udvides produktprogrammet med selvkørende sprøjter, da man køber Willmar-fabrikken. I 2011 køber man Vegreville og begynder produktionen af såmaskiner og harver til det Nordamerikanske marked.

rich-media-15
I 2011 køber man Vegreville og begynder produktionen af såmaskiner og harver til det Nordamerikanske marked. Foto: Versatile.

I 2012 præsenteres der mejetærskere under Versatile-navnet. Mejetærskerne bliver produceres af Rostselmash i Rusland, og tilbydes kun i Versatile-navnet i USA og Canada.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 præsenterer man fire bælter på de knækstyret Versatile-traktorer, og tager for alvor konkurrencen op med Case IH Quadtrac, som stadig er den største konkurrent til Versatile på hjemmemarkedet i Canada.

rich-media-17
I 2013 præsenterer man fire bælter på de knækstyret Versatile-traktorer, og tager for alvor konkurrencen op med Case IH Quadtrac. Foto: Versatile.

I foråret 2019 præsenterer Versatile konventionelle traktorer under 200 hestekræfter, og få måneder senere annoncerer man et samarbejde med japanske Kubota, hvor Versatile i et såkaldt OME-samarbejde skal producerer traktorerne i Kubota-farver på det Nordamerikanske marked.

rich-media-18
Mens Versatile begrænsede Cummins motoren til blot 360 hestekræfter, så blev de sendt ud med 400 hestekræfter fra Cummins-fabrikken. Jonatan ved ikke hvor mange hestekræfter den 36 årige canadier har ? for der er ingen PTO på traktoren, så en effektmåling er svært.