Landbrugets organisationer må aldrig glemme, at erhvervet er til for at producere sikre fødevarer ? miljørigtigt, klimavenligt og i harmoni med naturen. Men rammebetingelserne for erhvervet må til enhver tid holdes for øje, når erhvervets interesser varetages.

Økonomi er en væsentlig rammebetingelse. For landbruget gælder indtægtssiden både indtægter ved salg af varer, EU-støtten og andre støtteformer. Det er derfor et kæmpemæssigt indgreb, når man fra landbrugets egen side foreslår forringelser i disse indtægter. Det gør L&F, når de er fortaler for en ny landbrugspolitik, som blandt andet gennem en incitamentsstruktur i den direkte støtte giver lodsejere positive incitamenter til at gøre en indsats for naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herved rystes en af de økonomiske grundsøjler under erhvervet. Landbrugsstøtten i dag underbygger produktionen og dermed økonomien ? det vil en sådan ny landbrugspolitik ikke gøre på samme måde.

At L&F sammen med en række miljøorganisationer, hvoraf mange ikke er tilhængere af en bæredygtig intensiveret landbrugsproduktion, byder erhvervets nye ministre velkommen med sådanne vendinger og ved at påpege ministrenes centrale rolle for naturen og biodiversiteten, uden i samme åndedrag at nævne produktionen, gør blot ondt værre. En multifunktionel jordfordeling, der sætter naturen øverst og sætter friluftsliv, jordbrug og liv i landdistrikterne på pladser derunder ? betyder at vores store fødevareproduktion og landmandens vilkår ikke er i centrum for disse organisationer.

At et sådant åbent brev offentliggøres i stenbrospressen Politiken - og ikke refereres i landbrugspressen virker som en hån mod enhver hårdtarbejdende landmand, der nu også skal til at arbejde for mere urørt skov, sammenhængende natur, en biodiversitetsplan, naturnationalparker og naturzoner i samarbejde med alle underskriverne. Det er Danmarks Biavlerforening, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Skovforening, Dyrenes Beskyttelse, Friluftsrådet, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.