Vi landmænd færdes ude i marken hver eneste dag. Vi kan se, at afgrøder og natur trives. Vi vil gerne måles og reguleres på denne virkelighed og ikke på baggrund af modeller, der ikke baserer sig på virkeligheden. Vi oplever gang på gang, at målingerne overgår virkeligheden, således at beregninger over de næringsstoffer, landbruget udleder til naturen bonner højere ud end de udledningstal, vi selv kan måle i vores dræn. Derfor vil vi gerne reguleres på baggrund af faktisk målte udledninger og ikke på baggrund af beregninger og modeller. Derfor siger vi ja til udfordringsretten, der betyder, at vi kan blive reguleret på baggrund af vores egne målte tal.

På Borupgård i Nordjylland er der igennem en længere periode blevet målt udledning af næringsstoffer fra en drænbrønd midt i marken og i tilstødende grøfter, hvor der også udledes vand fra landsbyerne. Hver eneste gang har drænbrønden haft et lavere indhold af både fosfor og kvælstof end det vand fra grøfter, hvortil der også udledes byvand. Og langt under de tal modellerne tilsiger, der skulle være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor skal min sommeropfordring lyde: Landmænd få nu målt på jeres drænvand. Og til alle ? lad os nu sammen finde ud af præcist hvor næringsstofferne kommer fra.

Spørgsmålet er aktuelt: Vil den ny regering udmønte sin naturpolitik og sin regulering af landbruget efter viden eller efter teoretiske modeller?