Abonnementsartikel

EyeFoss-analyseapparat kan analysere kornprøver hurtigt og effektiv, og kan bestemme beskadigede kerner og fremmede arter med stor nøjagtighed og ensartethed.

Mange kvalitetsparametre i korn er baseret på kernernes udseende og har traditionelt været bestemt ved visuel klassificering, hvilket er både tidskrævende og svært at standardisere. Til høsten 2018 introducerede den danske kornbranche derfor EyeFoss'en til erstatning for de visuelle analyser. EyeFoss'en er en banebrydende teknologi, udviklet af Foss Analytical A/S i samarbejdet med den danske brancheorganisation Dakofo og Seges.

Ved hjælp af et avanceret kamera tager EyeFoss'en et digitalt billede af den enkelte kerne i en kornprøve, hvorefter kernens visuelle egenskaber klassificeres matematisk og sammensætningen i den samlede prøve beregnes. Ligesom NIT Netværk, som har tjent kornbranchen fremragende i mere end 25 år, er EyeFoss Netværket indført som et branchedækkende samarbejde, hvor instrumenterne er centralt overvåget og styret. De to netværker supplerer hinanden anvendelsesmæssigt, idet NIT'en måler biokemiske parametre som protein, vand og stivelse i korn og andre afgrøder, mens EyeFoss'en bestemmer fænomener som beskadigede kerner eller fremmede arter, skriver Dakofo i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erfaringer fra høsten 2018

EyeFoss Netværket blev introduceret til måling af maltbyg i høsten 2018. Introduktionen af det nye analysekoncept forløb planmæssigt, med et godt samarbejde mellem Foss og kornvirksomhederne og i god dialog med landbruget og rådgivningstjenesten. Samlet set fik EyeFoss Netværket således en overbevisende og tillidsskabende start i 2018.

På den baggrund er det blevet besluttet at benytte EyeFoss Netværket til analysering af maltbyg også til høsten 2019. Desuden at åbne for analysering af hvede. Her bliver det muligt at analysere for knækkede kerner i hvede, samt for byg, rug og havre i hvede, fortæller Dakofo.