Abonnementsartikel

En af de mere respekterede private russiske analytikere, SovEcon, sænkede i går deres hvedeestimater for den igangværende høst, baseret på mindre ideelt vejr henover maj og juni, hvor det sydvestlige Rusland oplevede tørke og høje temperaturer.

SovEcon barberede syv procent af deres produktionsestimater til 76,6 millioner tons. Ud over udsigten til lavere udbytter i vinterhveden, melder SovEcon også, at konditionerne i vårafgrøderne er signifikant værre end hidtil antaget og lavere end gennemsnittet, skriver Jyske Markets.

Det nye estimat er dog ikke langt fra USDAs estimat der lyder på 78,0 millioner tons. Det er formentligt årsagen til, at markedet ikke reagerede på justeringen. Flere estimater for den russiske hvedeproduktion lyder efterhånden i niveauet 76,5- 78,5 millioner tons, mod konsensus omkring 80 millioner tons for et par måneder siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover produktionsestimaterne sænkede SovEcon også deres estimater for den russiske hvedeeksport for kommende sæson fra tidligere 37,6 til 33 millioner tons. En betydelig og overraskende nedjustering af forventningerne til den russiske eksport, der i den seneste høstsæson estimeres endte på 35,2 millioner tons.

Møllehvede

På trods af udsigten til en lidt lavere produktion ud af Rusland, faldt Møllehveden tilbage. Begyndende høstpres der ikke er usædvanlig for denne tid af sæsonen, virker til at have overtaget. Selvom det stadig er på det tidlige stadie af den europæiske høst, indikerer de første meldinger om gode udbytter.

Et forhold der er med til, at producenterne dækker lidt ekstra af deres forventede salg og presser priserne lavere. September-terminen i møllehvede er igen nede og teste støtteniveauet i 176-177 EUR/ton, og det ser efterhånden svært ud for den at komme igen, med det overvejende prisnegative nyhedsflow. Også de tekniske indikatorer viser faldende momentum.

Den amerikanske majs er fortsat en joker, men spørgsmålet er, om vi bliver klogere på, hvad der er op og ned i den historie, på denne side af høst? WASDE-rapporten for juli måned udgives på torsdag, og det er ikke sikkert den bringer meget nyt med sig på majs-fronten. Frygten er, at den mere eller mindre blot bliver en kopi af USDAs seneste kvartalsrapport, men mulighederne lurer for en lille nedjustering af majsudbytterne. Egypten vil i dag på ny være aktive på importmarkedet, og det kan give en indikation på de globale FOB-priser. De russiske hvedepriser rapporteres at være faldet et par dollar i sidste uge, og Sortehavshveden står generelt stærkt på konkurrenceevnen.

Raps

Modsat møllehveden formåede rapsfrøene i går at lukke i et lille plus, understøttet af sojaolien der lukkede højere sammen med sojabønnerne. Palmeolien har de seneste dage stabiliseret sig i overkanten af 1.900 MYR/ton, efter at have været under pres fra et godt forsyningsbillede og store lagre. I morgen får vi en opdatering på den malaysiske forsyningsbalance for juni, og her ventes et lille fald i lagrene, på god eksport og vigende produktion. Indien besluttede i forbindelse med budgetforhandlinger i første omgang ikke at indføre importafgifter, for at beskytte de indenlandske producenter, hvilket bør dæmpe risikoen for vigende efterspørgsel på den korte bane.