Næsten lige udenfor Gelsted byskiltet på Fyn ligger en gul-murstens ejendom. Ejendommen ligger på en bakketop og rummer blandt andet 190 jersey malkekøer. Foruden køerne, så huser ejendommen også de maskiner som udgør JEN Maskinstation.

- Det er jo nok ikke noget stort og prangende, men det er da trods alt en maskinstation, fortæller 26 årige Jacob Eskelund Nielsen beskedent om den virksomhed han driver på sit tredje år, mens vi går igennem værkstedet, som udgør én af længerne i den trelænget ejendom, som bærer navnet Dyregaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har egentligt altid godt kunne tænke mig at blive selvstændigt, og da min far altid har sagt til mig, at jeg ikke skulle blive landmand, som ham selv, så måtte det jo blive noget der var nært beslægtet dertil

- Jacob Eskelund Nielsen, indehaver af JEN Maskinstation

Selvom det er faderens ejendom, så bor Jacob i stuehuset sammen med kæresten Louise, mens forældrene bor på en anden ejendom.

Da vi besøger Jacob på en kold forårsdag, skal han ud på den opgave, som har været hele omdrejningspunktet for virksomheden: Flytning af halm.

- Det var sådan det begyndte i 2017. Jeg snakkede med nogle landmænd, som ikke havde tid til selv at hente halmen hjem fra marken i høsten, og jeg tænkte, at der måske var en mulighed for at hjælpe dem, fortæller Jacob Eskelund Nielsen.

rich-media-2
Det hele begyndte med transport af halm det første år: Jacob købte en Kellfri halmvogn med hydrauliske sider, og kørte halm hjem for områdets landmænd. Året efter købte han halmvogn nummer to til samme formål.

- Jeg har egentligt altid godt kunne tænke mig at blive selvstændigt, og da min far altid har sagt til mig, at jeg ikke skulle blive landmand, som ham selv, så måtte det jo blive noget der var nært beslægtet dertil, fortæller Jacob Eskelund med et smil, mens traktoren og halmvogn gøres klar til at hente et læs halm hjem til de prægtige kvinder i stalden på Dyrgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøg behovet

Jacob råder i dag over to halmvogne. Begge fra producenten Kelfri, og begge med hydrauliske sider, så man ikke behøver fastspænding af halmen i forbindelse med transporten.

- Jeg købte den første vogn i 2017, og året fulgte vogn nummer to. Jeg kunne måske godt have nøjes med en normal halmvogn, hvor jeg selv skal fastgøre læsset, når jeg skal på landevejen, men jeg tænkte, at denne anden løsning var mere effektivt, og som maskinstation handler det jo om at være effektivt, fortæller Jacob Eskelund. Sammen med den første halmvogn købte han også en traktor med trinløs transmission og frontlæsser, så han var godt rustet til de mange læsse-timer.

rich-media-4
Samarbejde er altafgørende for at stable et snitter-hold på benene, når man kun er sig selv i virksomheden, fortæller Jacob Eskelund. På billedet her er det eksempelvis JEN Maskinstations frakørselsvogn, mens traktoren er fra en anden maskinstation, som samarbejde med Jacob.

Jacob Eskelund Nielsen er selv uddannet landbrugsmaskinmekaniker hos Flemmeløse Maskinforretning, som har Case IH-forhandlingen, så at valget faldt på en Case IH Puma som den første traktor var måske ikke så tilfældigt.

- Derimod var det lidt en tilfældighed, at jeg købte en selvkørende Krone-finsnitter, fortæller den fynske maskinstationsejer.

For til sæson 2018 stoppede en lokal maskinstation, og pludselig så Jacob muligheden for at udvide sin maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg hørte mig lidt ad hos de lokale mælkeproducenter, om de måske var interesseret i, at jeg varetog bjergningen af grovfoderet, og det endte med, at jeg købte én af finsnitterne fra maskinstationen.

rich-media-6
Tre af JEN Maskinstations maskiner: Krone BigX V12, Case IH Puma 180 CVX samt Hawe-frakørselsvogn.

Jacob har dermed ikke købt maskineri, som han ikke vidste, der var noget arbejde til.

- Det synes jeg er meget vigtigt, at man ikke får købt sig en masse grej, som egentligt ikke kommer ud at køre, fordi der enten ikke er et kundegrundlag for det, eller at man ikke har fortalt nogen, at man har købt grejet. Derfor vil mit råd være til andre som kunne tænke sig at begynde som selvstædig maskinstation, at man skal undersøge markedet grundtigt, inden man investere - og derefter kan man så købe det maskineri, som der er brug for.

Et godt samarbejde

Det var en ordentlig størrelse finsnitter, som Jacob fik fat i. En Krone BigX V12 med pick-up til græs og et 12 rækket majsskærebord til majs. Da han stadig var alene i virksomheden havde han talt med et par andre ejendomme og en anden maskinstation om et samarbejde:

- Jeg er ikke interesseret i at ansætte en masse folk, som jeg også skal finde arbejde til, når der ikke lige er gang i ensilering af græs og majs, og det kan godt være noget af en opgave for en nystartet maskinstation, så jeg synes, at samarbejde med andre var en meget bedre løsning, fortæller Jacob.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Halm er også en af de store aktiviteter hos JEN Maskinstation. Her er det flytning af halm på en tidlig forårsdag. Som regel benytter Jacob frontlæsse-traktoren til læsning af halm - men lige i dag er det faderens teleskoplæsser som tager slæbet.

Han fik et godt samarbejde med en lokal maskinstation som havde en gummiged, og naboejendommen i Gelsted havde i forvejen skårlægger og rive, og sammen med en anden lokal maskinstation, som investeret i en traktor og frakørselsvogn, så var holdet sat.

- Det gik faktisk rigtig godt. Der var flere kunder som fulgte med fra maskinstationen, og vi var over 400 hektar majs det første år, fortæller den unge maskinstationsejer, som også beretter om et godt samarbejde mellem partnerne.

- Det samme gælder, når det brænder på, og der er brug for ekstra folk til at køre fra og lignende, det løser sig altid med enten gode samarbejdspartnere eller gode kammerater, så det er jeg rigtig taknemlig for.

rich-media-9
Krone BigX V12 med 12 rækket majsbord. Billede fra majssæsonen 2018.

Tilfredse kunder

Som opvokset landmandsøn og uddannet landbrugsmaskinmekaniker har Jacob en rigtig god fornemmelse af de til tider presset sæsoner i landbruget, og det er også noget han mærker som maskinstationsejer.

- Hvis der pludselig er udsigt til regn, og vi har en del græs til at ligge, eller gerne skulle have fyldt en silo med majs, så bliver det hele faktisk lidt spændende. For når vi mon nu det hele? Og hvordan mon det flasker sig? Det kan være hårdt til tider, og der skal gives en ekstra skalle, når det virkelig gælder, men det giver virkelig en ekstra energi, når det hele lykkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når alle er indstillet på, at arbejdet skal udføres bedst muligt og inden der kommer regn, så giver det en rigtig god fornemmelse i kroppen, når andre har samme indstilling som en selv.

- Det er dejligt at stå bagefter og se tilbage på en presset periode, men det er nok ligeså meget selve presset i perioden, som driver det.

rich-media-11
Jacob Eskelunds far driver en mælkeproduktion på 190 Jersy køer samt tilhørende markbrug. Her klarer Jacob alt markarbejdet - eksempelvis pløjning, som på billedet her.

Jacob fortæller også, at en anden stor drivkraft i maskinstations-tilværelsen er kundernes respons.

- Der er virkelig ikke noget bedre, end at møde tilfredse kunder efter det arbejde, som man har udført, fortæller Jacob Eskelund.

- Følelsen af at man først og fremmest når det hele inden eventuel regn, så kunden er godt tilfreds, men at man så efterfølgende får ros for det udførte arbejde, så bliver man virkelig stolt, og det giver i den grad lyst til at stå op og fortsætte med at drive maskinstationen dag efter dag. Jeg er virkelig ydmyg over, at få sådan en ros, når man er så grøn i faget, som jeg må siges at være, og derfor er jeg rigtig godt tilfreds med det set-up med de samarbejdspartner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gode rygte, som JEN Maskinstation har fået spredt gjorde da også, at man fra 2017 til 2018 gik fra at ensilere 400 hektar til 600 hektar majs, og sæson 2019 ser ud til, at ligge på et stabilt niveau.

{% image: 10 %}

- Finsnitteren kunne helt sikkert nemt kører over et større areal, men jeg har det bedst med at være sikker på, at jeg kan nå de kunder, som jeg allerede har sagt ja til, og de skal også vide, at de kan regne med mig, og at jeg kan nå at servicere dem.

Også er der lige spørgsmålet om hvordan man kommer ordentligt i gang med at drive maskinstation. For kræver det, at man har en far, som har en kvæggård, og dermed er en ret stabil kunde?

- Jamen det er klart, at der på min fars ejendom er en del fast arbejde i form af ensilering af græs og majs, samt øvrigt markarbejde, men jeg er faktisk kommet i gang med at drive maskinstation for mine egne penge, fortæller Jacob Eskelund.

- Maskinerne er købt igennem en leasings-aftale, men det er min egen opsparing, som jeg har brugt på det. Og jeg er faktisk rigtig glad for at have mine egne penge bundet i noget som interessere mig, og som udgør min hverdag, fortæller Jacob Eskelund.

rich-media-15
Jacob har altid godt kunne tænke sig at blive selvstændig - det er derfor en drøm, som er gået i opfyldelse, nu hvor han er blevet maskinstationsejer.