Abonnementsartikel

Simon Høj, 23-årig svineproducent i Gunderup ved Varde, viser på fredag den 13. marts sit nybyggede staldanlæg frem. Og der bliver meget at se.

Endda så meget, at Miljøminister Troels Lund Poulsen har fundet anledning til at kiggge forbi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dét ministren især er intereseret i, er den den løsning, Simon Høj har valgt til håndtering af gyllen.

Det er et anlæg til gylleseparering med fiberforgasning. Kvælstof og fosfor bindes i gødningens tørre del (fiberpiller), så den våde del kan udbringes på et væsentligt mindre areal end normalt påkrævet.

Tørstofet afbrændes som som piller i tre forgasningsanlæg. Denne proces bevirker, at CO2-udledning reduceres meget, og staldanlægget opvarmes af CO2-neutral varme.

Det betyder også, at Simon Høj ikke længere behøver at indkøbe handelsgødning, og metoden medfører - hvis den godkendes - at han heller ikke behøver at investere i de 400-500 hektar jord, som det ifølge reglerne skal til for at få harmoni mellem dyreenheder og jordtilliggende.

Inestering på 50 millioner

Hele staldanlægget står den unge landmand i 50 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det nye staldanlæg vil produktionen bestå af 63.000 syv-kilo grise pr. år, og i det samlede anlæg står der fra foråret i alt 3.800 søer. Der ventes leveret 32.000 slagtesvin årligt, og dette tal forventes at stige til 60.000.

Simon Høj ejer en del af bygningerne, og faderen, Johannes Høj, og broderen, Henrik Høj, ejer ligeledes en del af det samlede produktionssystem.

Simon Høj har i øvrigt arbejdet med udformningen af staldanlægget og løsningen på gylleanlægget i et par år. Han benyttede således den afsluttende hovedopgave på Vejlby Landbrugsskole til at beskrive projektet.

Gråkjær har stået for projektering og opførelsen af i alt 11.000 kvadratmeter staldanlæg plus fire fodersiloer.

Minister-foredrag om eftermiddagen

Miljøminister Troels Lund Poulsen vil i forbindelse med sit besøg holde et indlæg om fremtidens landbrug. Det sker klokken 16.30