- Vi har skårlagt med otte fods fingerklipper, og tager to skår ad gangen med disse 15 fods pick-up'er. Vi kører rask til med 3,5 kilometer i timen og varen i korntanken er noget nær perfekt. Det kan jeg nemt følge med i når der er så fint et kig ind til korntanken, fortæller Anders Christensen fra førersædet på én af de tre nye Case IH Axial Flow 9250, som netop er blevet igangsat hos Guldborgsund Agro i bakkesvingel.

De tre nye mejetærskere er alle udstyret med Case IHs nyeste optimeringssystem, Harvest Command, og hos Guldborgsund Agro I/S, kommer de virkelig til at høste meget forskelligt, da markplanen rummer 15 forskellige afgrøder. I alt driver man 2.200 hektar hos Guldborgsund Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De er lige blevet sat i gang, og der har været en utrolig flot opbakning fra vores lokale forhandler Johannes Mertz i forbindelse med igangsætningen, fortæller Henrik Vilhemsdal, den ene af ejerne af Guldborgsund Agro I/S.

- Jeg ser meget frem til at afprøve maskinerne med det nye Harvest Command system, jeg har en forventning om mere kapacitet og kvalitet i forhold til vores tidligere mejetærskere.

rich-media-2
Henrik Vilhemsdal er den ene ejer af Guldborgsund Agro I/S, og han ser frem til at få de nye mejetærskere igang med årets høst.

Godt tilfreds med udbyttet

- Vi har 80 hektar bakkesvingel i markplanen i år, den er skårlagt for 5 dage siden, fortællerHenrik Vilhemsdal.

Han bemærker, at søndagens høstdebut må siges at være et mere normalt tidspunkt i forhold til høsten sidste år, hvor man stort set var færdig med både bakkesvingel og engrapgræs på dette tidspunkt.

- Bakkesvinglen er af sorten Dumas, og vi kan se at maskinerne laver et utrolig flot stykke arbejde. Jeg har gået og tjekket spild og kvalitet, og der er jo ikke noget jeg kan sætte en finger på. Spandevægten siger 2 kg og som det ser ud nu ligger udbyttet på godt 1600 kg/ha. Det er jeg rigtig godt tilfreds med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flre skæreborde

- Da en del af vores græsser bliver skårlagt, så vi har også investeret i Case IH's 15 fods pick-up'er til maskinerne, men da vores afgrøde-sammensætning kræver stor alsidighed i skæreborde, har vi også investeret i både sejlborde og almindelige skæreborde.

Eksemeplvis har bedriften 180 hektar med spinat i år, og der har man brug for et 30 fods bord som passer mellem hanrækkerne. På det bord har man fået monteret et luftrigle kit, så luften kan være med til at sikre så lidt spild som muligt i spinaten.

Ellers er skærebordene 41 fods udgaver.

rich-media-4
Man har vlagt både at købe pick-up, almindelig skærebord samt sejlskærebord til de tre nye mejetærskere. Desuden har man også investeret i et "lille" 30 fods skærebord til spinat-høst.

Høje forventninger

- Dette bliver vores første sæson med den nye Axial-Flow 250 serie, forklarer Niels Petersen høstansvarlig hos Case IH.

- Axial-Flow 250 serien kan leveres med det nye AFS Harvest Command, som tilbyder piloten løbende automatisk optimering af mejetærskeren i forhold til høstforholdene. Harvest Command er blevet godt modtaget og lidt over halvdelen af de nye 250 serie maskiner solgt i år har systemet, fortæller den danske høstspecalist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Mathias Rubæk tjekker den høstede bakkesvingel i korntanken. Spandevægten er for øvrigt 2 kg.

- Vores forventning er helt klart en højere kapacitet på maskinerne og selvfølgelig også en korntank med en prima vare, forklarer Niels Petersen.

Han påpeger, at høst af frø er noget helt særligt, og der kan piloten med fordel bruge dele af Harvest Command.

- Jeg ser et potentiale i de lufttryk sensorer som sidder i soldene. De kan være med til at give en indikation af soldbelastningen, fortæller Niels Petersen.

KLIK HER og læs mere om de nye Axial Flow med Harvest Command, da Maskinbladets PowerGear testede mejetærskeren sidste høst.

rich-media-7
Anders Christensen fremhæver den meget enkle betjening og i særdeleshed den meget store rude ind mod korntanken, som giver et godt indtryk af den høstede vare.