Robot-besætningen på 585 malkekvæg stortrives hos 37-årige Jacob Stensig på Store Blæsbjerg. Faktisk vil indehaveren af besætningen gå så langt som at sige, at køerne nu synes, det er sjovt at blive malket.

- Vi har fri ko-trafik, hvor køerne bliver lokket ind i robotten med kraftfoder og valset byg. Køerne oplever, det er sjovt og positivt at blive malket, fortæller Jacob Stensig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køernes trivsel er mærkbart forbedret med de nye malkerobotter.

Jacob seiger Stensig, mælkeproducent.

Kombinationen af fri ko-trafik og velfungerende robotter kan tydeligt ses på tallene. På otte måneder er den daglige mælkeydelse steget med 18 procent svarende til seks kilo mælk.

Tilbage i 2012 købte Jacob Stensig en fuldautomatiseret ejendom bygget i 2009 med 430 køer og seks DeLaval-malkerobotter. To nye brugte robotter kom yderligere til i 2015.

- Da jeg satte de to nye brugte robotter ind, opstod der problemer. Faktisk har der været en del udfordringer med ustabil drift og alarmer helt fra starten med de brugte robotter. På et tidspunkt var vi oppe på 100 alarm-opkald om måneden. Det var en kæmpe belastning for medarbejderne, fortæller Jacob Steiger.

- Vi har kæmpet en kamp for at løse problemerne. Faktisk betød den ustabile drift med de gamle robotter store udfordringer for besætningen, både for mælkeydelsen, som var hårdt ramt, og for den generelle sundhed, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor investering

På et tidspunkt kom mælkeproducenten frem til, at der skulle ske en markant forandring. I løbet af vinteren 2017 satte han sig for grundigt at undersøge markedet for malkerobotter, og besøge andre landmænd for at høre om deres erfaringer.

Jacob Stensig fik lavet en Sim-Head beregning, hvor alle tal og data blev plottet ind i programmet. Efter finansieringen var faldet på plads, tog han beslutningen om investering i otte spritnye Lely-A5 malkerobotter. Robotterne er i dag leaset på en 10-årig kontrakt med 10 procent i udbetaling og fem procent i restværdi. Hele investeringen lyder på omkring seks millioner kroner for både robotter, buffertanke og montering.

- Jeg var så heldig, at en anden landmand købte hele det gamle malkeanlæg komplet, fortæller han.

rich-media-3
Store Blæsbjerg investerede i otte nye malkerobotter i september 2018. Efter otte måneder er ydelsen gået op og omkostninger til strøm, vand og mandetimer gået ned. Foto: Marianne Nørmark.

Jacob Stensig fik robotterne ind i stalden 1. september som en af de første i landet.

- Vi har nu malket med de nye robotter i trekvart år. Det var hårdt for besætningen med udskiftningen, som skete over fem dage, men vi oplevede ret hurtigt en tydelig forbedring i både trivsel, sundhed og produktion. I dag har køerne et meget mere ensartet huld. Investeringen har mere en rigeligt indfriet mine budgetmæssige krav, fortæller Jacob Stensig, der også gør opmærksom på, at han er gået fra en meget varm sommerperiode til vinterperiode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jacob Stensig forventer, at robotterne kan holde i op til 15 år.

- Men med den teknologiske udvikling går det stærkt, så der kan være nogle besparelser, man går glip af ved at køre med gamle robotter for længe, vurderer han og råder andre landmænd til at overveje at investere i nye robotter.

rich-media-5
Tidligere gik robot-alarmen flere gange i døgnet til stor gene for medarbejderne, nu sker der næsten aldrig udfald i de nye robotter. Foto: Mariane Nørmark.

Køerne stortrives

På Store Blæsbjerg har man fri ko-trafik, køerne bestemmer fuldstændig selv, hvornår de vil malkes. Det betyder malkning fra cirka to til fire gange pr. ko i døgnet med et gennemsnit på 2,8 gange pr. ko i døgnet.

- Køerne får en god oplevelse, hver gang de bliver malket, hvor de tidligere, med de gamle robotter, oplevede nedbrud og ustabilitet. Nu er deres trivsel og sundhed mærkbar bedre. En velfungerende besætning kræver et minimum af arbejdsindsats, og det er der også økonomi i, siger mælkeproducenten.

Han oplever tydeligt, at jo mindre medarbejderne forstyrrer og blander sig i stalden, jo bedre trives køerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan mærke det i weekenderne, hvor der typisk er mindre bemanding og mere stille, fortæller han.

rich-media-7
En stor del af opgaverne i stalden på Store Blæsbjerg er automatiseret. Også strøelse af halm foregår automatisk. Køerne har vænnet sig til at strøelsen kommer fra oven. Foto: Marianne Nørmark.

Malkerobotterne har også en positiv effekt på arbejdsforholdene i stalden. Medarbejderne kan nøjes med at have vagt hver tredje weekend.

- Vi har stor fokus på at indføre ny teknologi og automatisere, det har mange fordele, og en af fordelene er også, at vi har nemmere ved at tiltrække unge medarbejdere, der på den måde kan få en mere fleksibel arbejdsdag.

I dag viser Jacob Stensig malkerobotterne frem for andre landmænd, præcis på samme måde, som han selv tog på driftsbesøg for at høste af andres erfaringer.

rich-media-8
Robot-besætningen har høj trivsel og stor sundhed. De 585 køer bruger en stor del af deres tid i sengebåsene. Foto: Marianne Nørmark.
rich-media-9
Otte nye Lely malkerobotter sørger for den daglige malkning, hvor køerne har fri ko-trafik. Foto: Marianne Nørmark.