Abonnementsartikel

Mens Europa sveder i sommervarmen, sveder de amerikanske landmænd i Midtvesten også over lange udsigter til tørvejr og sol.

USDAs kvartalsrapport omfatter denne gang udover de faktiske lagre pr. 1. juni, også de endelige forventninger til de amerikanske afgrødearealer. Her kommer hovedkonklusionerne:

Majs

De tilplantede majsarealer i 2019 er estimeret til 91,7 mio. acres, hvilket er væsentligt højere end analytikernes gennemsnitlige estimater på 87,03 mio. acres. Sammenlignet med sidste år, bemærker det amerikanske landbrugsministerium, at arealerne er steget eller uændret i 40 ud af 48 stater? De optalte lagre udgjorde per 1. juni 5,2 millarder bushels, lidt lavere end estimatet på 5,314 millarder bushels. Forbruget af majs i perioden marts til maj bærer en smule præg af stigende priser idet forbruget er faldet i niveauet fem procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojabønner

Sojaarealerne overrasker i lige så høj grad som majsarealerne. I og med at der er sået flere majsarealer end ventet, har den naturligt nok den konsekvens, at færre marker er efterladt til sojabønner. De estimerede amerikanske sojaarealer sættes af USDA til 80,0 millioner acres, hvilket tilsvarende er betydeligt lavere end analytikernes gennemsnitlige estimater på 84,68 millioner acres, og de lavester arealer siden 2013. En lavt pris-ratio mellem majs og soja, favoriserer i højt grad flest mulige majsarealer i de områder, hvor det har været muligt at så netop majs. For sojabønner er de faktiske lagre opgjort til 1,79 millarder bushels, hvilket også er lavere end forventningerne på 1,865 milliarder bushels. De dårlige afregningspriser har i vid udstrækning fået de amerikanske landmænd til at håbe på bedre tider, idet lagrene på gårdene er steget 94 procent sammenlignet med året før.

Hvede

For de totale hvedearealer lyder estimatet på 45,6 millioner acres, helt som analytikerne havde ventet, men samtidig et fald på fem procent i forhold til sidste sæson. Dermed overgås sidste sæson kedelige rekord om de færreste arealer også, og alt tyder derfor på, at 2019 bliver et nyt rekordår, med de laveste arealer i 100 år. Med indenlandske lagre på 1,07 milliarder bushels, ikke langt fra forventningerne på 1,089 milliarder bushels, rammer analytikerne nogenlunde stik. Forbruget i perioden bærer i vid udstrækning præg af stærk efterspørgsel, som er steget 31 procent fra sidste år.

Prisnegativ for korn

Alt i alt en rapport der i den grad overrasker til den prisnegative for korn. Lidt lavere lagre for majsen, kan lagt fra hamle op med udsigten til højere produktion qua arealestimater der langt overgår forventningerne. Majsen har ramt "limit-down", det størst mulige fald inden for dagen med prisfald i niveauet -seks procent.

Hveden trækkes med i dybet og falder fire procent i Chicago, hvilket også rammer de europæiske hvedepriser der lukkede én procent lavere. Markedet i Chicago kan dog stadig nå at rette sig inden luk, i takt med at vi får flere reaktioner på rapporten, og tallene måske bliver nuanceret lidt.

Sojabønnerne nyder omvendt gavn af udsigten til lavere arealer og stiger en procent, men så længe efterspørgslen udebliver, er stemningen stadig afdæmpet. Der er dog en lille chance for at dette forhold ændrer sig med weekenden G20-topmøde, hvor det i forlængelse af skal siges, at Kina på denne fredag faktisk har købt en god halv million tons amerikanske sojabønner ? lidt smørelse til forhandlingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejrmarkedet ser ud til at være afsluttet for denne omgang, og de pessimistiske forventninger til majsarealerne, var en klar overreaktion at tyde fra ud fra USDAs tal, hvis man kan stole på dem. Risikopræmierne trækkes i den grad ud af korn i disse timer, og mange amerikanske landmænd i det centrale Midtvesten sidder i disse timer sikkert uforstående og læser aftens rapport.