Abonnementsartikel

Særligt valget af Mogens Jensen som ny fødevareminister var overraskende for mange, fordi han hele hans politiske virke har været synonymt med kultur.

KOMMENTAR: Mogens Jensen, valgt i Herning, har i mange år været kulturordfører og har ifølge kommentatorer måske endda været så meget fedtet ind i kultur, at det har været for meget af det gode. Faren ved at vælge en ordfører med indsigt i et område er jo altid, at man som ordfører har været involveret i mange politiske diskussioner og har været fremme med udmeldinger, som man igen kan møde som minister på et tidspunkt, hvor det kan stå i vejen for andre og nyere politiske hensyn.

Det er måske også forklaringen på, at Simon Kollerup ikke skulle være fødevareminister, selv om han længe har været fødevareordfører. I stedet bliver han erhvervsminister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad valget af Mogens Jensen kommer til at betyde for landbruget er det for tidligt at sige noget om. Vi har stort set ikke gamle landbrugspolitiske udtalelser fra den nye minister, som vi kan bruge til at danne et billede af, hvordan han vil forvalte opgaven.

Forudsigelig opdeling

På den anden side er det nok ikke særligt overraskende, at Mette Frederiksen som statsminister har valgt at opsplitte Miljø- og Fødevareministeriet, fordi både Socialdemokratiet og de øvrige partier i rød blok lige fra dannelsen i 2015 har været kritiske over for konstruktionen med både landbrug og miljø i samme ministerium.

Og med Miljøministeriets genopståen, er det mindre overraskende, at Lea Wermelin fik opgaven med at stå i spidsen for miljøet.

Tempoet skal op

Lea Wermelin er 34 år, født og opvokset på Bornholm, hvor hun også bor.

Hun er statskundskabskandidat fra Københavns universitet, og miljø er et af de emner, hun har skrevet lidt om på sin politiske hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her skriver hun, at vi ikke kan komme udenom, at vi er den første generation, der mærker klimaforandringerne, og den sidste generation, der kan gøre noget ved dem.

- Vi er et lille land og en lille ø, men allerede nu ser mange lande i vores retning, fordi vi før har vist vejen. Vi skal sætte tempoet op i den grønne omstilling, skabe arbejdspladser og udvikling med en havvindmøllepark i Østersøen og passe på vores drikkevand og natur, skriver hun med en tydelig Bornholmsk adresse.

Heller ikke Lea Wermelin synes at blive belastet af en mængde tidligere miljøpolitiske udtalelser fra de seneste fire år, hvor hun har været medlem af Folketinget.

Spænding om linjen

Vi må dermed imødese de nye ministres udtalelser og udspil med en vis spænding.

Begge er ganske anderledes mennesketyper end eksempelvis Mette Gjerskov og dan Jørgensen, som er de seneste socialdemokratiske fødevareministre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De var ikke nogen succes målt med landbrugets målestok, og en del af forklaringen var ikek kun politisk uenighed, men nok i lige så høj grad deres firkantede personligheder.