Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på sen amerikansk hvedehøst, der fører til færre sojaarealer

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: USDA annoncerede mandag aften, at 96 procent af de forventede majsarealer er blevet tilsået. Skæver vi til sojabønnerne er 85 procent af arealerne tilsået, mod et 5-års gennemsnit på 97 procent. Baseret på landmændenes intentioner tilbage i marts, betyder det, at forventede sojamarker svarende til 12,6 mio. acres fortsat står usået hen, hvoraf 1-4 mio. acres ventes gå tabt. Med blot 15 procent af vinterhvedearealerne høstet, mod et 5-års gennemsnit på 34 procent, har vinterhvedehøsten fået den sløveste start siden, man begyndte at indsamle data tilbage i 1995. En faktor, der kan medvirke til at lidt færre, da den sene høst gør, at det man i det sydlige Midtvesten ikke når at så sojabønner som nummer to afgrøde, der typisk udgør 5-10 procent af arealerne.

Det vedvarende våde og kolde vejr satte sig også i afgrødekonditionerne. Majskonditionerne faldt i sidste uge med 3 procentpoint til 56 procent kategoriseret som god/meget god. Sojakonditionerne startede ud på 54 procent i samme kategori, mens også hvedekonditionerne blev sænket 3 procentpoint til 61 procent. Den sene såning og de for årsstiden små afgrøder, betyder at der vil gå en rum tid, før afgrøderne vil rette sig, trods udsigt til mere ideelt vejr. Vejrprognoserne er generelt enige om, at mere normalt sommervejr venter forude for de amerikanske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det sydvestlige Rusland er der langt om længe regn på radaren, oven på en juni måned, der har været både varm og tør. Men nu er regnen på vej, og det ventes at stabilisere den russiske hvedeproduktion i niveauet 77-81 mio. tons. Til gengæld er hedebølgen i stedet trukket op over Europa, og det øgede kortvarigt risikopræmierne mandag. Men de europæiske afgrøder er allerede så langt i vækststadiet, at kortvarigt varme af den karakter, usandsynligt vil få betydelig indflydelse på udbytterne.

Generelt træder afgrødemarkedet i disse dage en smule vande forud for et par mere afgørende begivenheder senere på ugen. Dels er der kvartalsrapporten fra USDA fredag, som kan give en indikation på hvor mange majs- og sojaarealer, der vil gå tabt, og dels et afgørende møde mellem de amerikanske og kinesiske præsidenter på G20-topmødet i Osaka. Med mindre de store amerikanske overgangslagre for sojabønner skal fortsætte, er der behov for en løsning, som igen kan sende amerikanske sojabønner til Riget i Midten.

Blandt de vegetabilske olier har palmeolien overordneligt svært ved at bevæge sig væk fra niveauet omkring 2.000 MYR/ton, i både den ene og anden retning. Niveauet virker som en stærk støtte, der har svært ved at sende palmeolien lavere, men omvendt er der heller ikke tilstrækkelig købelyst til, at niveauet kan brydes opad. Det har samtidig konsekvenser for rapsfrøene, der også bevæger sig i et snævert spænd, ikke mindst presset af billig canadisk canola. Den vegetabilske olie bør der blive understøttet af stigende oliepriser på øgede spændinger i Mellemøsten og Hormuz-strædet. Brent råolien handler her til morgen over 66$/tønden, efter en stigning på 1,6 procent henover natten.