Sverige: På Agritechnica for to år siden viste den svenske producent af jordbearbejdnings- og såteknik, Väderstad, en disc til montering på producentens disc-harver, som er målrettet til ganske øverlig bearbejdning. Disc'en fik navnet CrossCutter, og på Agritechnica i år udvider Väderstad CrossCutter-serien med større diameter.

Til store afgrøderrester

Den nyværende diameter på CrossCutter er 450 millimeter, og den nye serie vi i stedet være 510 millimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

.- Hele ideen med CrossCutter er, at der opnås fuld gennemskæring, selvom hver disc blot er 11 centimeter bred, og afstanden mellem hver discsektion er 12,5 centimeter, fortæller Per Andersson, landeansvarlig for det norske og finske marked, da vi møder ham på Borgeby Fältdagar, hvor Väderstad viser den nye disc på standen.

- Faktisk skærer discene på grund af udformningen over 13 centimeter i bredden, hvilket betyder, at vi får fuld gennemskæring, som gør dem helt unikke til det falske såbed i høsten, da discene laver en rigtig fin blanding af jord og stubrester, fortæller han.

Den nye disc vil fortsat kun arbejde øverligt, men vil med den større diameter kunne klarer større afgrøde-rester, fortæller Morgan Aldén, salgsansvarlig for det nordiske marked.

- Den vil især være interessant til det falske såbed i rapsmarken, hvor der kan være ganske store stubrester, og ved blot at arbejde ganske øverligt, så speeds processen faktisk op for en hurtigere fremspiring af spildkorn.

Han fortæller, at et øverligt falsk såbed øger ikke kun antallet af frø, der spirer, men afkorter også den tid frøet behøver for at spire. Undersøgelser viser at frø lagt i seks centimeters dybde sammenlignet med frø lagt i fire centimeres dybde spirer og gror med en forskel på op til 2,4 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye disc er klar til montering på nye maskiner til sæson 2020.