Abonnementsartikel

Vestjysk forskning beviser, at rent vand holder køerne ved drikkekarrene. Se et ECA-anlæg i funktion på Landsskuet i Herning.

Over en kortere periode har Vestjysk gennemført et adfærdsstudie med brug af ECA-anlæg i kostalden, skriver Vestjysk i en pressemeddelelse. Studiet er gennemført i en besætning med automatisk malkning (AMS-gård), hvor Vestjysk 24/7 har videoovervåget køernes adfærd i stalden - både før og efter etablering af et ECA-anlæg.

Køerne begyndte umiddelbart at udvikle et mere roligt og harmonisk drikkeadfærd efter etablering af ECA-anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dyr, der opholder sig i et trygt miljø med rent vand og føler sig tilpasse har intet unormalt adfærd, siger Ida Ringgaard, chef for kvæg og innovation hos Vestjysk.

Hun forklarer, at koen har en mission, når den bevæger sig mod drikkekarret, og det er at få tilfredsstillet sin tørst.

- Akkurat som vi mennesker har det. Drik vand når du drikker vand og intet andet adfærd skal udføres i den tid, siger Ida Ringgaard og pointerer; at køer i balance sparer tid, får færre yverbetændelser, lavere celletal og præsterer mere, hvilket giver ro i hele produktionen.

Klimavenligt og miljøbevidst

Forsøget i stalden afslører, at halvdelen af dyrene straks udviste et mere normalt adfærd og ikke længere følte sig distraheret af urene kar, når de skulle drikke.

- Vi ønsker, at landmænd skal kunne slappe af, og det kan man, når der er styr på rengøringsprotokollerne, siger kalveekspert Rikke Engelbrecht og tilføjer, at et ECA-anlæg desuden er en klimavenlig og miljøbevidst løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man bruger ECA-vand, sparer man ikke blot tid på rengøringen, man behøver heller ikke bruge skrappe rengøringsmidler, siger hun i pressemeddelelsen.

KU-samarbejde

Indsatsen er desuden led i Vestjysk' ønske om at bidrage til, at landbruget bliver miljøklimaneutralt i 2050.

Gennem et samarbejde med Københavns Universitet om fælles forskning og international publicering af data afslørede Vestjysk tidligere på året efter to års undersøgelser, at bakterietallet i vandet i flere malkestalde lå på et skyhøjt niveau.

Efterfølgende laboratorietests viste imidlertid, at de sygdomsfremkaldende bakterieniveauer på rekordtid kan elimineres ved at føre vandet gennem et ECA-anlæg.

Mød eksperterne og se et ECA-anlæg i funktion på Landsskuet i Herning på Vestjysk sædvanlige stand i Hal Q.