Abonnementsartikel

Kineserne mangler grundlæggende forståelse for smittespredning, mener CEO i Danish Farm Concept.

Baggårdsproduktion af svin fylder mellem 30-40 procent af den samlede svineproduktion i Kina, vurderer Bjarne K. Pedersen, CEO i Danish Farm Concept.

Ingen kender det præcise tal for baggårdsproduktion i Kina, men ingen er i tvivl om, at netop denne form for produktion i ofte primitive stalde er en stor del af problemet med afrikansk svinepest i Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Baggårdsproduktion bliver svær at lave om på, selv om de kinesiske myndigheder prøver. Svinene løser blandt andet et affaldsproblem i Kina, landet har ikke nogen effektiv affaldshåndtering, hvor svinene bliver fodret med husholdningsaffald og løser dermed problemet for mange, sagde Bjarne K. Pedersen på konferencen for Danish Farmers Abroad på Pejsegården i Brædstrup i dag, hvor 80 medlemmer var samlet for at høre om mange forskellige emner om produktion i udlandet, og blandt andet om svinepest i Kina.

Ingen smittebeskyttelse

Bjarne K. Pedersen, Danish Farm Concept, som er et del af et klyngesamarbejde, der leverer totalprojekter til Kina, har med egne øjne set en del af disse baggårdsproduktioner og større svinebedrifter i Kina. Han er i Kina tre til fire gange om året og beskriver forholdene som meget primitive med dårlige bygninger, ingen smittebeskyttelse, manuel håndtering af foder, ingen ventilation, dårlig uddannelsesniveau af medarbejderne og grundlæggende mangel på forståelse for afrikansk svinepest.

- Kineserne mangler grundlæggende forståelse for smittespredning. For dem er mad en stor del af deres adfærd og kultur. De har altid mad med sig på deres rejser, og de har ingen tradition for at opbevare kød under køl. Jeg har netop været i Kina og i flyet hjem, var der mange kinesere, og de transporterede mad med sig, som de delte ud flyet, fortalte Bjarne K. Pedersen.

Det første kendte udbrud af ASF i Kina blev registeret i august 2018, hvor en besætning på 140 svin blev ramt. Andet udbrud skete 14. august i Henan provinsen, 1300 kilometer fra det første udbrud. Den 24. august 2018 ramte sygdommen for første gang en moderne full-line besætning med 6000 søer, hvor 73.000 svin blev aflivet.

I dag er alle provinser i Kina ramt af den smitsomme sygdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Millioner af svin slået ned

I dag melder de kinesiske myndigheder, at 1,1 millioner svin er aflivet, men forskellige kilder vurderer tallet til at være over det dobbelte. Ingen kender det nøjagtige tal, og Bjarne K. Pedersen anbefaler, at man ikke stoler alt for blindt på udmeldingerne fra de kinesiske myndigheder.

- Myndighederne prøver forskellige tiltag, men ikke tilstrækkelig. Svinene bliver for eksempel stadig handlet på åbne markeder, de bliver transporteret på åbne biler og uden køling på tværs af landet, fortæller han.

På konferencen viste Bjarne K. Pedersen billeder fra sine rejser til Kina. Her kunne konferencedeltagerne med egne øjne se de primitive bedriftsforhold og ineffektive måder at komme ASF til livs på.

Ofte bliver større svineproduktioner i Kina bygget på toppen af bjerge, hvor gyllen løber ned ad bjerget, og hvor medarbejderne bor i bygninger nabo til staldene.

Andre steder bliver der bygget kæmpe fabrikker i ni etager med 1000 søer på hver etage. Bjarne K. Pedersen tvivler på, der er ordentlig afskærmning mellem etagerne og kalder fabrikkerne for svinebomber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I fremtiden forudser Bjarne K. Pedersen at situationen i Kina vil betyde:

- Fald i bestanden på 40-50 procent i Kina.

- ASF ikke under kontrol de næste 10 år.

- Tilskud fra myndighederne til ny produktion.

- 15-20 millioner søer skal erstattes af ny og effektiv genetik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ny genetik primært fra Danmark og Frankrig.

Som en afsluttende bemærkning, mindede Bjarne K. Pedersen tilhørerne om, at det tog Spanien 35 år, at få ASF under kontrol.