Abonnementsartikel

Torsdag vil mindst 4.000 vrede landmænd finde vej til Prags centrum for at give EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer Boel en alt andet end varm velkomst til Tjekkiet, når hun deltager i en stor konference om kvalitet i landbruget.

Aktionen skal gøre kommissæren opmærksom på de store problemer, som lokale mælkeproducenter befinder sig i, og så skal den sætte fokus på det kæmpe skel, der er i landbrugsstøtten mellem øst og vest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU’s nyeste medlemmer må vente ind til 2013 med at blive ligestillet med de ’gamle’ EU-lande i landbrugsbudgettet. Og selv på det tidspunkt vil deres andel langt fra matche, fordi støtten uddeles på basis af produktionsmængde, og der kan de central- og østeuropæiske landmænd stadig ikke følge med deres vestlige kolleger.

Det er der voldsom utilfredshed med blandt de østeuropæiske landmænd.

- Forskellen er for stor

- Forskellen mellem os og vores kolleger i Vesten er for store til, at vi kan konkurrere med dem, siger formanden for det tjekkiske Landbrugskammer, Jan Veleba, ifølge nyhedsbureauet CTK.

Den tjekkiske regeringschef og siddende EU-formand, Mirek Topolanek, kalder demonstrationen unødvendig og absurd, og han har allerede nu lovet, at de protesterende landmænd ikke vil få noget ud af deres anstrengelser.

Alligevel vil de tjekkiske landmænd få følgeskab fra både Ungarn, Polen, Østrig og Tyskland. Alene fra nabolandet Slovakiet regner man med, at mindst 700 vrede landmænd tropper op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge det tjekkiske statistikkontor CSU tjente de tjekkiske landmænd 30 procent mindre i 2008 end året før.