Abonnementsartikel

Go-Gris vil sætte fokus på, hvordan en dansk gris, der bliver født i juni, bliver slagteklar til jul.

Sankt Hans er ensbetydende med, at der et halvt år til jul, hvor store mængder flæskesteg vil blive sat til livs af danskerne. Produktionstiden for en flæskesteg er mellem fem og seks måneder, og Go-gris fra Skanderborg benytter derfor Sankt Hans til at starte fortællingen om, hvordan en dansk gris, der bliver født her i juni, bliver slagteklar til jul.

Målgruppen er alle interesserede, og fortællingen vises i ni korte film, som kan følges på Facebooksiden "Juleflæskestegen - fra sti til steg" det næste halve år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Go-gris er en helt traditionel griseproduktion uden specialgrise, og med filmene ønsker vi at vise forbrugerne, hvordan vi - lige som andre svineproducenter - passer vores arbejde. Filmene handler ikke specielt om Go-gris, og vi håber derfor, at vores kollegaer kan se sig selv i filmene og vil tage ejerskab til dem, så vi i fællesskab kan informere befolkningen om dansk griseproduktion, siger Martin Mogensen, som er den ene af tre ejere i Go-gris.

Første film, som viser, at grisen bliver født, ligger klar på Facebooksiden i dag mandag den 24. juni.

- De øvrige film om løbning, klimastald, slagtesvinestald, foderproduktion, gyllehåndtering og slagtning vises derefter hver tredje uge, siger medejer Mads Mogensen.

Anledning til debat

Tredje mand i Go-Gris er Jonas Würtz Midtgård. Det er ham, der står for soholdet, og han er bevidst om, at filmene godt kan give anledning til både spørgsmål og kritik. Han opfordrer derfor andre landmænd til at deltage i en konstruktiv debat i kommentarfeltet.

-Vi synes generelt, det er vigtigt at tale pænt til hinanden uanset holdninger - og især på Facebook. Vi håber derfor, at andre svineproducenter vil være med til at holde en god tone i debatten. Vi tænker, at svaret på eventuel kritik også kan være at invitere de særligt interesserede til at besøge en gård til Åbent Landbrug 3. søndag i september, hvor flere af vores kollegaer åbner dørene for danskerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Filmene er produceret med støtte fra PlanDanmark i samarbejde med freelance fotograf Claus Haagensen og freelance journalist Anette Eckholdt.

I starten af 2020 vil alle film være frit tilgængelige.