Abonnementsartikel

Arla Fondens Madlejr gør status efter de første fem år og ser nærmere på fremtiden. I 2020 åbner Madlejr 2 og målet er 10.000 gæster hvert år.

Har du nogensinde bedt dine børn om at lave mad ud af en hel fersk parteret høne? Det har du nok ikke. Men den udfordring er bare én af mange, som unge får på Arla Fondens madlejrskole på Fyn, hvor 6. og 7. klasser fra hele Danmark kommer på besøg. Mens de er på lejrskolen, laver de selv al deres mad.

I sidste uge jonglerede skoleårets sidste elever potter og pander på Helnæs. 70 skoleklasser har boet en uge på Madlejren og har lært om mad, sundhed og bæredygtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem de nu fem år medlejrskolen har eksisteret, har i alt 7500 elever været på Madlejr på Fyn. Det svarer til godt 12 procent af en hel børneårgang.

Gjort en forskel

Sanne Vinther, som er administrerende direktør i Arla Fonden og ansvarlig for Madlejr, mener at de fem år med Madlejr har gjort en stor forskel.

- I Danmark har vi den udfordring, at rigtigt mange børn har et meget lavt kendskab til råvarer, og ikke kan finde rundt i et køkken. Dermed har de også svært ved at tage hånd om deres egen sundhed, siger Sanne Vinther.

En undersøgelse lavet blandt 4000 af Madlejrs elever tyder på, at de unge ikke er uenige. 90 procent vurderer, at de i meget høj grad eller i høj grad kan bruge læringen i deres eget liv.

Og nu er der endnu en Madlejr på vej. Den nye Madlejr i Høyer forventes at være klar til brug i begyndelsen af 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem de seneste fem år fået bekræftet, at der er et stort behov for at lære de unge om mad og sundhed, og der er en stor interesse fra de unge og skolerne. Vi har også set, at det er muligt for Arla Fonden at gøre en forskel. Det er fantastisk så godt, de første fem år er gået, men vi vil række ud og hjælpe endnu flere, siger Jakob Knudsen, landedirektør i Arla Danmark, og fortsætter:

- Derfor er vores ambition at nå ud til 10.000 unge hvert år. Dermed vil vores indflydelse på næste generations sundhed blive banebrydende. Og vi er nødt til at være ambitiøse på den næste generations vegne, så flest muligt har mulighed for at leve et sundt liv med gode madvaner.

Arla Fonden blev etableret i 2012 af Arla Foods, som hvert år donerer 10 millioner kroner til fonden.